Apple knuste forventningene

iPhone selger godt. Tim Cook frister med nye produkter.

Apple knuste forventningene
Apple-sjef Tim Cook har grunn til å juble, mye takket være solid vekst i Kina, deres nest største marked. Bildet er fra lanseringen av 4G-baserte iPhone 5s og 5c i Beijing i januar, sammen med China Mobile, verdens desidert største mobilselskap med over 700 millioner abonnenter. Bilde: (c) Imaginechina/Corbis/All Over Press

Apple har igjen gjort skeptikernes prognoser til skamme. Regnskapet de la frem i går kveld norsk tid er til dels svært mye bedre enn ventet.

Bekymringene om at omsetningen var i ferd med å flate ut, etter en fabelaktig vekst som har vart i over ti år, hadde på forhånd sendt aksjeverdien ned 6,5 prosent hittil i år, og 25 prosent siden rekordkursen tilbake i 2012.

Pene tall sendte i går markedsverdien opp 7,9 prosent i utvidet handel på Wall Street.

Inntektene økte fem prosent til 45,6 milliarder dollar i første kvartal. Netto satt de igjen med 10,2 milliarder dollar – syv prosent bedre enn på samme tid i fjor.

Apple solgte i årets tre første måneder:

** 43,7 millioner iPhone; en oppgang på 6,29 millioner enheter eller 16,8 prosent.

** 16,35 millioner iPad; det er 3,13 millioner færre nettbrett enn samme kvartal i fjor. En negativ vekst på 16,05 prosent.

** 4,14 millioner Mac; her øker salget med 184.000 maskiner eller 4,66 prosent.

Sekkeposten som samler inntekter fra iTunes/Programvare/Tjenester har økt omsetningen med rundt fire prosent til 4,57 milliarder dollar.

Bunnen ser ut til å ha falt helt ut av markedet for musikkspillere. Dette er en utvikling som har vart lenge, men det siste året er antallet solgte iPod halvert til 2,7 millioner enheter og bare 461 millioner dollar i omsetning. Bare smuler i Apple-sammenheng.

Lover nye produkter

Apples berømte bruttomargin er nå 39,3 prosent. I fjor på samme tid var den på 37,5 prosent så det er tydelig at IT-giganten har økt lønnsomheten på produktene de selger ganske markant.

– Vi er svært stolte av kvartalsresultatet, særlig det sterke iPhone-salget og rekordomsetningen fra tjenester, sier Tim Cook i en uttalelse.

Apple-sjefen sier også at de «ser frem til å introdusere flere nye produkter og tjenester som bare Apple er i stand til å levere».

Cook har tidligere nevnt at selskapet i løpet av 2014 planlegger å introdusere nye produktkategorier. Selv om ryktene er mange er det ikke klart hva han sikter til.

Milliarder til investorene

Apple har vært under kraftig press fra egne investorer, som i fjor resulterte i en historisk aggressiv utbyttepolitikk. Svimlende 600 milliarder kroner (100 milliarder dollar) skulle IT-giganten dele ut i form av utbytte og tilbakekjøp av aksjer i perioden fram til 2015.

I går kunngjorde Apple at de øker utbytteprogrammet med ytterligere 30 milliarder dollar, eller 180 milliarder norske kroner.

Videre har styret i selskapet bestemt at Apple-aksjen skal splittes i forholdet 7:1. For hver aksje man eier vil man motta ytterligere seks aksjer den 2. juni.

    Les også:

Les mer om: