Apple kongemaker på Internett

Dr. Gil Amelio holdt en presentasjon onsdag i forbindelse med Internet World i Los Angeles, hvor han fastslo at selskapets omstruktureringer vil gjøre Apple bedre rustet til å fokusere, blant annet på Internett.

Dr. Gil Amelio holdt en presentasjon onsdag i forbindelse med Internet World i Los Angeles, hvor han fastslo at selskapets omstruktureringer vil gjøre Apple bedre rustet til å fokusere, blant annet på Internett.

Apple Computers toppsjef, Dr. Gilbert F. Amelio, holdt onsdag en presentasjon i forbindelse med Internet World i Los Angeles hvor han understreket at Internett er en svært viktig ingrediens i Apples mer fokuserte satsing. Han viste til den store omstruktureringen, hvis detaljer blir offentliggjort fredag, som skal i gangsettes. Det snakkes blant annet om at opp til 5.000 Apple-ansatte blir sagt opp.

- Vi må kutte ned på antall forretningsområder. Apple kan ikke være konkurransedyktige på så mange vidt forskjellige satsingsområdene, forklarte Amelio.

Amelio fortalte at Mac OS som plattform er på vei opp etter en 9% oppgang i salget fra 3. til 4. kvartal, med henvisning til en Dataquest-undersøkelse. Aggressive Mac-klonemakerne er med på å gi Mac OS-plattformen økende markedsandeler i forhold til Wintel-plattformen, i henhold til Amelio.

Etter å ha snakket litt om omstruktureringene som kommer, viet Amelio resten av presentasjonen til Internett.

- All vår satsing fremover angår Internett på en eller annen måte, fortsatte Amelio,

- Det blir mer og mer klart at innhold blir det viktigste slik Internett utvikler seg.

- Hvis innhold er konge, er Apple kongemakerne, deklarerte Amelio til et stort og til tider entusiastisk publikum.

Han viste til Apples styrke innen publisering med en markedsandel på hele 80% innen fargepublisering, 64% på web-design, og 54% av CD-ROM-utviklingsmarkedet.

- Innen publisering er vi best, og det er her vi fokuserer resursene våre, strålte Amelio.

- Vi må konkurrere direkte med TV, papir- og andre medier, forklarte Amelio videre.

Etter introduksjonen fikk publikum en rekke demonstrasjoner av nye utviklingsverktøy for å lage Web-sider. Frontier fra Userland Software og CyberStudio fra GoLive viste en rekke funksjoner utviklingsmuligheter for brukere som ønsker å produsere innhold. Under demonstrasjonen til GoLive knelte PowerPC-plattformen fullstendig, og det var antydning til panikk oppe på scenen.

Det var litt komisk å se disse høye herrene stå på scenen foran tusenvis av mennesker og småbanne til en PC. System error type 3 lyste opp på skjermen til et publikum som reagerte med alt fra gisping til hånlatter.

Etter litt hektisk virksomhet, gikk alt som på skinner igjen, og vi fikk et glimt av nye teknologier som Apple kommer med senere i år. Særlig QuickTime 3.0 var imponerende. Denne delen av Mac OS spiller av video- og lydsekvenser, og versjon 3.0 kommer med en animeringsmotor og blir mere nettvennlig. Med ny "sanntid" komprimeringsteknologi kan man lett se video- og lydklipp direkte over nettet. Resultatet blir det samme både med Mac OS og Windows.

Amelio fortalte også at Mac OS 8.0, som kommer ut til sommeren, vil ha kunne operere som personlig web-server og bli fullstendig Java-kompatibel.

Amelio avsluttet med et utsagn myntet på utviklingsmiljøet som til syvende og sist vil avgjøre skjebnen til Mac OS.

- Med disse omstruktureringene vil vi være bedre i stand til å konkurrere om markedsandeler og gi dere langt bedre verktøy til nye løsninger.

Til toppen