Apple konsoliderer - Wozniak tilbake

Apple konsolideres i seks funksjonsområder og ledelsen omrokkeres. Funksjonslederne raporterer til Dr. Gil Amelio og danner en ledelseskomité som skal styre Apples eliminering av forretningsområder og stillinger. Mest overraskende er at Steve Wozniak går inn i komitéen. Elimineringsplanen begynner i mars.

Apple konsolideres i seks funksjonsområder og ledelsen omrokkeres. Funksjonslederne raporterer til Dr. Gil Amelio og danner en ledelseskomité som skal styre Apples eliminering av forretningsområder og stillinger. Mest overraskende er at Steve Wozniak går inn i komitéen. Elimineringsplanen begynner i mars.

Apple Computer annoserte tirsdag en ny, konsolidert bedriftsstruktur som skal gi økt fokus på nøkkelområder. Selskapet deles inn i seks funksjonsområder hvis ledere skal rapportere direkte til toppsjefen, Dr. Gil Amelio. Selskapet opretter også en ledelseskomité bestående av Dr. Gil Amelio, funksjonslederne, Steve Jobs, og, meget overraskende, Steve Wozniak. Komitéen skal definere og styre Apples kommende omstruktureringsprogram, som vil inkludere eliminering av ulønnsomme forretningsområder, Newton og Pippin har blitt omtalt i pressen som utsatte kandidater, og kutting av stillinger. Omstruktureringen, den andre i løpet av Amelios tolv måneder hos Apple, begynner i mars.

- Vi kvesser produktutvikling, salg, og markedsføring slik at vi får mer strømlinjeformede team som raskt kan utvikle og ferdigstille eksepsjonelle produkter og markedsføre disse i våre nøkkelmarkeder, sier Amelio.

Apple vil nå bestå av følgende funksjoner og toppledere:

Technology Office

Tidligere sjefsteknolog, Ellen Hancock, leder denne avdelingen som skal ta seg av kvalitetskontroll (en ikke uvesentlig funksjon i lys av Apples seneste kvalitetsblemmer blant annet med PowerBook - red. anm.) og en rekke tekniske spesialfunksjoner som the Chief Scientist, the Apple Fellows, og the Advanced Technology Group.

Research and Development

Delt i maskinvareutvikling, som ledes av Jon Rubinstein - tidligere daglig leder for FirePower Systems Inc - og Systemprogrammering og -utvikling, som ledes av Avie Tevanian fra NeXT.

Marketing

For første gang samler Apple all markedsføring i en organisasjon. Avdelingen ledes av Guerrino De Luca, tidligere sjef i Apples programvareselskap, Claris.

Worldwide Sales and Support

Marco Landi, tidligere senior visepresident og daglig leder (Chief Operating Officer), får ansvaret for salg, service og support til kunder i utdannelses-, bedrifts-, publishing-, og konsumentmarkedet.

Finance and Administration

Fred Anderson leder denne avdelingen som omfatter finans, bedriftsutvikling, IT, børs- og investorinformasjon, samt fasiliteter.

Operations

Ledes av George Scalise og omfatter personnel, jus, produksjon, innkjøp, myndighetskontakt og Imaging.

Endel amerikanske analytikere mener at særlig Hancock og Landis nye posisjoner er degraderinger, men George Scalise, som leder Operasjonsavdelingen, er ikke enig.

- Dette handler om endring, ikke forfremmelse eller degradering. Alle som har vært i Gils stab har fått andre ansvarsområder. Det er ikke noe annet å lese i dette, fastslår Scalise. I toppledelsen er det bare Amelio selv som ikke opplever noen endring i sin posisjon.

Det fremgår av Apples endringer at selskapet rendyrker sin satsing rundt nøkkelområder for kunder innen tre områder: konsumenter, skolevesenet, og bedrifter - særlig innen publishing.

Jeg vil si at det er på høy tid. Det er bedre for Apple å sørge for å være best der de allerede er gode, enn å forsøke å være best på alt. Så får heller andre områder komme senere når selskapet står sterkere. Det er tross alt snakk om å være lojal mot kunder som har vært lojal mot Apple i mange år. Uten dem er Apple ferdig.

Til toppen