Apple krever milliarderstatning fra Samsung

Amerikansk rettssak starter mandag i neste uke.

Rettssaken Apple og Samsung innleder i neste uke, er kanskje det mest omfattende av alle de ulike rettsoppgjørene selskapene står foran i en rekke domstoler og land.
Rettssaken Apple og Samsung innleder i neste uke, er kanskje det mest omfattende av alle de ulike rettsoppgjørene selskapene står foran i en rekke domstoler og land.

Amerikansk rettssak starter mandag i neste uke.

Apple og Samsung kjemper mot hverandre gjennom en hel rekke søksmål verden over. Men rettssaken som starter i San Jose, California, den 30. juni, regnes blant de viktigste.

Et siste forsøk på å oppnå et forlik mellom de to selskapene, strandet i forrige uke. Ifølge Reuters skal Apple-sjef Tim Cook vært i møter i San Francisco med Samsungs viseformann, Choi Gee-sung, og mobilsjef, Shin Jong-Kyun, for å forsøke å komme til en enighet.

Ingen av partene skal ha sagt noe offisielt, men anonyme kilder skal ha fortalt Reuters at partene ikke ble enige om hvordan patentene som saken omhandler, skal verdivurderes.

Dette førte til at Apple i går innleverte et rettsdokument som hvor det går fram at selskapet menet at det har krav på totalt 2,525 milliarder dollar fra Samsung. Det skriver Reuters i denne saken. Bakgrunnen for erstatningkravet er påstanden fra Apple om at Samsung har valgt å konkurrere ved å kopiere Apple.

Størstedelen av erstatningsbeløpet, trolig to milliarder dollar, er knyttet til det Apple omtaler som Samsungs urettferdige berikelse, noe som skal ha berøvet Apple for 500 millioner dollar i fortjeneste og 25 millioner dollar i royaltyerstatning.

Ifølge Reuters krever Apple mer enn 31 dollar per solgte enhet. Dette inkluderer 24 dollar for blant annet Apples mønsterbeskyttelse, 3,10 dollar for et patent knyttet scrolling, 2,02 dollar for et patent som dekker «tap to zoom» og 2,02 dollar for en et patent som beskriver en metode hvor brukerne blir fortalt at de har nådd bunnen av skjermen ved at skjermen spretter litt opp igjen.

Kort tid etter at Apple leverte sitt dokument, skal Samsung ha kommet med et eget dokument hvor Apples anklages for «å hindre lovlig konkurranse og begrense valgmulighetene til forbrukerne for å opprettholde sine historisk ublu profitt».

Ifølge Reuters mener Samsung at Apple må betale for å bruke patentert Samsung-teknologi, som ifølge Samsung har gjort det mulig for Apple å bli en vellykket deltaker i mobiltelefoni-industrien.

Apple skriver i sitt dokument at eventuelle krav Samsung måtte ha knyttet til selskapets patenter som har blitt erklært essensielle, er begrenset til en halv til en hel cent per enhet for hvert av patentene som krenkes.

Dommeren i rettssaken som starter mandag, er Lucy Koh.

    Les også:

Til toppen