Apple kutter Samsung-kjøp

Skal ha gjort omfattende leverandørendringer for ny iPhone.

Tim Cook besøker en av de kinesiske fabrikkene som monterer Apples produkter. Her kommer de ansatte til å ha mindre med Samsung-produserte komponenter fremover, skal vi tro Reuters.
Tim Cook besøker en av de kinesiske fabrikkene som monterer Apples produkter. Her kommer de ansatte til å ha mindre med Samsung-produserte komponenter fremover, skal vi tro Reuters. (Bilde: Bowen Liu/Apple Inc/All Over Press)

Skal ha gjort omfattende leverandørendringer for ny iPhone.

Samsung er som kjent en svært viktig komponent-leverandør til Apple, selv om de to selskapene de siste årene har vært i en bitter konflikt om design og patenter knyttet til sine respektive smarttelefoner.

Men når en ny iPhone-modell blir presentert neste onsdag vil den inneholde færre komponenter fra Samsung enn hva tidligere modeller har gjort, rapporterer nyhetsbyrået Reuters. Deres kilder opplyser nemlig at Apple har redusert ordene for minnebrikker.

Samsung har levert mikroprosessorer, skjermer, DRAM- og NAND-brikker til både iPhone, iPad og iPod siden produktene ble lansert. Det var den koreanske finansavisen Korean Economic Daily som først rapporterte at Apple hadde kuttet Samsung helt fra listen over minneleverandører. Men dette stemmer ikke helt, ifølge Reuters.

– Samsung er fremdeles på listen over minneleverandører (for nye iPhones). Men Apple har redusert sine ordrer og Samsung har fått erstattet leveransene, hovedsakelig gjennom sin egen mobilvirksomhet, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Som leverandør av batterier til den nye iPhone5 har Apple valgt det kinesiske selskapet Amperex Technology og japanske Panasonic, mens Samsung er ute av leverandørkjeden.

Noen fasit på leverandørkjeden vil ikke komme før telefonen blir presentert og dissekert av industrianalytikere. Men det vil ikke være overaskende dersom Apple forsøker å differensiere innkjøpene, ettersom de har utfordringer med å få dekket sin etterspørsel etter kritiske komponenter.

Den Apple-designede brikken A5X er produsert av Samsung, og vil fortsatt være det selv om Apple skal ha kuttet i andre leveranser fra det koreanske selskapet.
Den Apple-designede brikken A5X er produsert av Samsung, og vil fortsatt være det selv om Apple skal ha kuttet i andre leveranser fra det koreanske selskapet. Bilde: Apple

Kilden til Reuters avviser også bestemt at dette har noe å gjøre med konflikten mellom de to selskapene. Apple og Samsung er i tottene på hverandre knyttet til design- og patentrettigheter samtidig som de to selskapene har et tett kunde/leverandør-forhold.

Samsung er for eksempel den eneste leverandøren av de Apple-designede brikkene som driver iPhone-apparatene og hverken Samsung eller Apple har noen interesse av å ødelegge det forholdet. For Samsung betyr dette nemlig store inntekter mens Apple får tilgang til stabile leveranser, noe ingen andre så langt skal være i stand til.

Samsung har også lyktes svært godt med sine egne smarttelefoner. Deres toppmodell, Galaxy SIII har solgt svimlende 20 millioner enheter siden den ble introdusert i mai. Det har bidratt til å gjøre Samsung til markedsleder innen smarttelefoner, forbi Apple.

    Les også:

Til toppen