BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple lanserer rackserver i 1 U

Xserve er Apples første rackserver. I ytelse, pris og allsidighet er den en sterk utfordrer til det etablerte Wintel-markedet.

15. mai 2002 - 08:56
Apple Xserve fotomontert som X
Apple Xserve fotomontert som X. Foto: Apple

Xserve ble presentert i går. De første kundene får sine maskiner i juni.

Ytre sett er Xserve en standard rackserver i 1 U, med en eller to G4-prosessorer i 1 GHz, minst 256 MB DDR-minne, 60 til 480 GB disk og doble gigabit-Ethernet-utganger. En egen brikke brukes til å akselerere inn- og utdata. Systemet overvåker tilstanden til interne disker og varsler om faren for svikt. Alle deler og komponenter kan byttes uten verktøy, og i mange tilfeller er det ikke nødvendig å ta serveren ned. Det går 42 servere i en rack. Ifølge Apple er den samlede ytelsen på en fullstappet rack 630 gigaflops, med maksimal intern lagringskapasitet på over 20 terabytes.

Xserve er ikke bare Apples første rackserver. Den er også verdens første rackserver i 1 U høyde med to RISC-prosessorer.

Operativsystemet er Mac OS X Server. Det omfatter Apaches webserver, POP og IMAP e-posthåndtering, ftp, QuickTime Streaming Server med mer, samt likeverdig håndtering av klienter under Mac OS, Windows, Unix og Linux. Driftsmessig er systemet tilrettelagt for fjernstyring. Hewlett-Packard tilbyr integrering i sitt driftssystem OpenView.

Apple tilbyr en variant av Xserve som arbeidsstasjon for profesjonelle innen digital video, der et AGP 4X-kort får plass i et av tre ledige PCI-spor.

Et rack fullt av Apple Xserve-maskiner.
Et rack fullt av Apple Xserve-maskiner. Foto: Apple

De viktigste målgruppene i første omgang er nok miljøer er Apple står sterkt på klientsiden, det vil si innen grafisk bransje, avismiljøer og i utdanningssektoren. Men slik maskinen er bygget opp og priset - fra tre tusen dollar - er den en sterk utfordrer til den etablerte verden av Intel-baserte servere for både Linux og Windows. Det understrekes blant annet av et samarbeid med Oracle, som har forpliktet seg til å tilrettelegge 9i Real Application Clusters for Mac OC X Server. Det innebærer at brukere vil kunne spre en Oracle database over nær sagt så mange Xserve-maskiner de trenger.

Apple understreker alvoret i serversatsingen ved å kunngjøre Xserve RAID. Dette er en enhet i 3 U høyde med opptil 1,68 terabytes lagringskapasitet og doble gigabit Fibre Channel-utganger, som kommer i salg innen årsskiftet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.