Apple lanserte verdens tynneste bærbare PC

Ryktene om Macbook Air viste seg å stemme. I tillegg lanserte Apple blant annet utleie av HD-film.

Apple lanserte verdens tynneste bærbare PC

Ryktene om Macbook Air viste seg å stemme. I tillegg lanserte Apple blant annet utleie av HD-film.

Apple-sjef Steve Jobs entret scenen i konferansesenteret Moscone West i San Francisco i dag, omtrent femten minutter over klokken 9 lokal tid. Det var på forhånd store forventninger til hva han har å fortelle, selv om få helt visste hva man kunne vente.

Forventer storslipp fra Apple i kveld

Jobs har allerede nevnt to produkter som blir lansert i dag, Microsofts Office 2008 for Mac og Time Capsule.

Sistnevnte er et produkt som skal fungere sammen med Time Machine i Leopard. Det er en backup-enhet, en ekstern, serverklasse harddisk utstyrt med støtte for 802.11n WLAN. Den kan også fungere som en ruter, siden den er utstyrt med fire Gigabit-porter og har innebygd brannmur. Time Capsule vil leveres med en halv eller en hel terabyte med lagringsplass og vil koste henholdsvis 2490 og 4190 kroner. Den skal komme i salg februar.

Apple Time Capsule

Jobs melder at det er blitt solgt 4 millioner iPhone-er til nå, og 3 millioner kopier av Leopard. Over 20 prosent av Mac OS X-brukerne skal ha oppgradert i løpet av de tre første månedene.

Utviklersettet (SDK) til iPhone skal komme i slutten av februar.

Jobs forteller om en firmware-oppdatering til iPhone (1.1.3) som skal åpne for videoklipp fra weben, nærmere bestemt Google, bedre kart med lokalisering fra Google, brukertilpasset «hjemmeskjerm», SMS-utsending til flere mottakere på en gang, kapitler i videoer, undertekster og sangtekster.

Lokaliseringen skjer ved hjelp av et system kalt Skyhook og triangulering mellom mobilmaster eller ved hjelp av WLAN.

iPod touch har fått fem nye programmer, Mail, Maps, Stocks, Notes og Weather. Det vil si nye enheter. Eksisterende eiere må betale 115 kroner for oppdateringen.

Så var Jobs i gang med å snakke om iTunes. Han forteller at musikkspor nummer fire milliarder ble solgt i forrige uke.

I en ny seksjon i iTunes, iTunes Movie Rentals, skal man kunne leie film fra selskaper som Touchstone, Miramax, MGM, Lionsgate og New Line Cinema, samt fra Fox, Warner Brothers, Disney, Paramount, Universal og Sony Pictures.

Fra starten av vil det tilbys mer en tusen filmer. Disse skal kunne sees på både Mac-er, PC-er, iPhone og iPod. De to siste vil kreve en oppdatering, men disse skal være fritt tilgjengelig. Filmene skal etter alt å dømme streames. Avspillingen skal kunne startes innen 30 sekunder. Etter at en film er bestilt, må den spilles av innen 30 dager. Så snart avspillingen har startet, må den avsluttes innen 24 timer. Eldre filmer i DVD-kvalitet vil koste 3 dollar å leie, mens nye utgivelser vil koste 4 dollar, altså drøyt 20 kroner.

Prisen for film med full HD-oppløsning og 5.1-lyd er én dollar høyere. Omtrent 100 filmer er tilgjengelig med HD-kvalitet.

Dessverre gjelder dette tilbudet forløpig bare i USA. Det skal lanseres internasjonalt senere i år.

Apple kommer som ventet også med en oppdatert Apple TV, som er en slags set-top-boks for avspilling av musikk og video. Den skal ikke kreve tilkobling til noe datamaskin. Den oppdaterte enheten kalles Apple TV Take 2 og skal ha et helt nytt brukergrensesnitt. Den kan også spille av HD-innhold, også fra iTunes Movie Rentals. Dessuten kan man søke i mange typer innhold, inkludert hele iTunes-katalogen. Også musikk og tv-serier kan kjøpes fra TV Take 2. TV-seriene skal koste 2 dollar per episode.

Eksisterende eiere av Apple TV vil kunne laste ned en fritt tilgjengelig oppdatering som etter alt å dømme vil gi den samme funksjonaliteten som det nye produktet.

Den billigste utgaven av Apple TV vil koste 229 dollar, 70 dollar mindre enn originalen, og skal bli tilgjengelig i løpet av to uker. Norsk pris er 2590 kroner for den billigste modellen.

Mange av ryktene om MacBook Air stemte godt med virkeligheten. Jobs kaller det verdens tynneste bærbare PC. Tykkelsen på den underste delen er på mellom 19,3 og 4,1 millimeter, avhengig om den er lukket eller åpen. Den har 13,3 tommers skjerm med oppløsning på 1280x800 punkter og magnetisk lås. Skjermen har LED-basert bakgrunnsbelysning, lyssensor og webkamera.

Trackpad-en skal ha støtte for gestures med flere fingre på en gang. Tastaturet skal ha bakgrunnsbelysning.

Maskinen vil leveres med 1,8 tommers harddisk på 80 GB eller en flashminne-basert SSD på 64 GB. Prosessoren er en Core 2 Duo fra Intel med klokkehastighet på 1,6 eller 1,8 GHz. Den vil ha støtte for 802.11n WLAN og BlueTooth 2.1. Angivelig mangler maskinen en vanlig Ethernet-kontakt. 2 gigabytes RAM er standard. Maskinen veier 1,36 kg.

Maskinen har selvfølgelig ikke plass til noen optisk enhet, men Apple tilbyr en ekstern USB-enhet til 99 dollar. Dessuten har maskinen fått en ny funksjon som kalles Remote Disk, som viser alle MAc-er og PC-er i nærheten som har støtte for funksjonen og er ustyrt med et optisk drev som kan lånes.

Maskinen har et aluminiumbasert og resirkulerbart kabinett, skjerm uten kvikksølv og arsenikk og kretskort uten PVC og bromerte flammehemmere.

Batteritiden skal være på 5 timer. Prisen starter på 14.290 kroner. Toppmodellen med den raskeste prosessoren og SSD-en koster 24.040 kroner. Maskinen skal være leveringsklar innen to uker, men kan bestilles nå.

Til toppen