RESULTATERFINANS

Apple løfter ARM

Sterk etterspørsel sender resultatet opp.

ARM tjener gode penger på sine brikke-løsninger.
ARM tjener gode penger på sine brikke-løsninger.

Det britiske prosessorselskapet ARM, som designer og utvikler brikker brukt til i blant annet iPhone og iPad, presenterte tirsdag meget sterke resultater for fjerde kvartal og 2011.

Selskapet hadde i kvartalet en omsetning på 138 millioner pund, 1,3 milliarder norske kroner, noe som representerer en vekst på 21 prosent fra samme periode året før. For året som helhet steg omsetningen like mye, til 492 millioner pund, 4,5 milliarder norske kroner.

Resultat før skatt steg med 37 prosent til 230 millioner pund i 2011, 2,1 milliarder norske kroner. For fjerde kvartal isolert steg resultatet med 45 prosent til 69 millioner pund, 632 millioner norske kroner.

ARM designer og utvikler brikker som de igjen lisensierer ut til en rekke halvlederprodusenter. Selskapets teknologi er blant annet nesten enerådende i markedet for smarttelefoner, som har opplevd en fantastisk vekst de senere årene. I sin kvartalsrapport melder selskapet at royalty-inntektene i fjerde kvartal stammer fra salg av 2,2 milliarder brikker som er laget på ARM-basert teknologi.

Og veksten er ikke bare fra mobile enheter. Antallet mikrokontroller-brikker med ARMs teknologi steg 80 prosent i 2011 fra året før.

Gjennomsnittlig royalty per brikke i fjerde kvartal endte på 4,5 cent, eller 26 norske øre, noe som er en økning fra tidligere kvartaler. Årsaken var at veksten i brikker med lav pris men med svært høye volumer ble balansert ut av veksten i den svært lønnsomme Cortex-prosessor familien. Dette er brikker som blant annet driver nettbrett og smartmobiler.

Cortex-prosessorene sto for hele 23 prosent av alle enheter som ble levert med ARM-lisensiert teknologi i fjorårets fjerde kvartal, opp fra 13 prosent samme periode året før.

ARM har også virksomhet i Norge: I Trondheim utvikler i alt 82 ingeniører ny ARM-teknologi for verdensmarkedet. Her kan du lese digi.nos reportasje fra da vi besøkte selskapet i fjor høst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.