BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple løsner på reglene

Gir utviklere mer frihet - og avslører hva som nektes innpass i App Store.

10. sep. 2010 - 09:01

Apple har opplevd en enorm suksess med sine iOS-produkter de siste årene. Samtidig har de blitt kraftig kritisert for sitt strenge regime for innpass i selskapets distribusjonskanal App Store.

Godkjenningsprosessen og reglene for hva som er tillatt har vært svært uklare. Programvare har blitt nektet adgang uten nærmere forklaring.

I et overraskende grep avslører Apple for første gang retningslinjene for hvilke programmer de godkjenner.

Retningslinjene er skrevet i en direkte tone, ikke ulikt den Apple-sjef Steve Jobs er kjent for. Engadget har publisert en PDF-fil av dokumentet. Her er noen av høydepunktene.

Samtidig snur Apple og fjerner begrensningen som effektivt satte en stopper for utvikling med andre verktøy enn Apples egne.

I april innførte Apple nye lisensregler som nekter App Store-innpass hvis programvaren er skapt med tredjeparts utviklerverktøy.

Det lukket døren for løsninger som Adobes, der Flash-utviklere kan bruke eksisterende kode og konvertere den til iPhone-spesifikke applikasjoner.

Apple kunngjør i en melding at de snur i saken.

- Vi fjerner alle begrensninger på hvilke utviklerverktøy som benyttes for å lage iOS-programvare, så lenge de ferdige applikasjonene som skapes ikke laster ned kode. Dette bør gi utviklerne den fleksibiliteten de ønsker, samtidig som vi opprettholder den sikkerheten vi behøver.

Apple hevder de gjør dette som følge av «tilbakemeldinger fra utviklere». En mer sannsynlig årsak er den pågående etterforskningen av monopoltilstanden dette har skapt. Både EU og USA har iverksatt granskning av Apples tvangstrøye for utviklere.

Adobe fryder seg

Endringen betyr ikke at Flash-formatet eller flashbasert video nå får innpass på iPhone, iPad og iPod touch, men det innebærer at utviklere kan konvertere Flash-kode til iOS-programvare gjennom løsningen som er integrert i Flash Professional.

Likevel skjøt Adobe-aksjen i været da nyheten ble kjent: Opp hele 12 prosent, ifølge Wall Street Journal.

- Det er oppløftende at Apple løfter på begrensningene i sine lisensbetingelser. Dette gir utviklere friheten til å velge hvilke verktøy de ønsker for å skape applikasjoner til Apples enheter, sier Adobe i en uttalelse.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.