Apple lover Mac «Made in USA»

Og Foxconn sier de vil utvide sine amerikanske produksjonsanlegg.

Apple lover Mac «Made in USA»
Tim Cook mener 600 000 amerikanske arbeidsplasser er skapt eller er avhengig av Apple. Her er han på besøk i en Apple-butikk i Palo Alto 27. oktober i år. Bilde: Don Feria/Apple via Getty Images / All Over Press

I dag er Apple-produkter flest «Made in China». År med vedvarende arbeidsløshet på 8 prosent og stadige fabrikknedleggelser gjør at amerikanske selskaper kan vinne goodwill ved å flytte produksjon tilbake til hjemlandet.

Apple-sjef Tim Cook kunngjorde nettopp dette i går i et intervju med NBC-programmet Rock Center: Neste år skal en av dagens Mac-linjer utelukkende produseres i USA.

Apple skal investere 100 millioner dollar i dette prosjektet.

Det var første gang Tim Cook ble intervjuet på amerikansk fjernsyn etter å ha tatt over etter Steve Jobs. Han ble presset på hvorfor Apple produserer alle sine varer i Kina.

Cook forklarte at utdanningssystemet i USA svikter: Det skaper for få folk med de rette kunnskapene og ferdighetene til å arbeide i moderne industri.

Kort tid etter at Cooks løfte om en Mac «Made in USA», avdekket Bloomberg at Apples taiwanske produksjonspartner Foxconn – med 1,6 millioner arbeidere, hvor av 1,5 millioner i Kina – planlegger å utvide sine produksjonsanlegg i USA.

Foxconns talsperson Louis Woo forklarer at kundene vil at produktene deres skal være «Made in USA».

Foxconn har allerede anlegg i California og Texas, der det framstilles servere.

Ifølge Bloomberg vil Foxconn besørge opplæring av amerikanske ingeniører i Kina før de slippes løs på produksjonsanlegg i USA.

Les mer om: