Tim Cook mener 600 000 amerikanske arbeidsplasser er skapt eller er avhengig av Apple. Her er han på besøk i en Apple-butikk i Palo Alto 27. oktober i år.
Tim Cook mener 600 000 amerikanske arbeidsplasser er skapt eller er avhengig av Apple. Her er han på besøk i en Apple-butikk i Palo Alto 27. oktober i år. (Bilde: Don Feria/Apple via Getty Images / All Over Press)

Apple lover Mac «Made in USA»

Og Foxconn sier de vil utvide sine amerikanske produksjonsanlegg.

I dag er Apple-produkter flest «Made in China». År med vedvarende arbeidsløshet på 8 prosent og stadige fabrikknedleggelser gjør at amerikanske selskaper kan vinne goodwill ved å flytte produksjon tilbake til hjemlandet.

Apple-sjef Tim Cook kunngjorde nettopp dette i går i et intervju med NBC-programmet Rock Center: Neste år skal en av dagens Mac-linjer utelukkende produseres i USA.

Apple skal investere 100 millioner dollar i dette prosjektet.

Det var første gang Tim Cook ble intervjuet på amerikansk fjernsyn etter å ha tatt over etter Steve Jobs. Han ble presset på hvorfor Apple produserer alle sine varer i Kina.

Cook forklarte at utdanningssystemet i USA svikter: Det skaper for få folk med de rette kunnskapene og ferdighetene til å arbeide i moderne industri.

Kort tid etter at Cooks løfte om en Mac «Made in USA», avdekket Bloomberg at Apples taiwanske produksjonspartner Foxconn – med 1,6 millioner arbeidere, hvor av 1,5 millioner i Kina – planlegger å utvide sine produksjonsanlegg i USA.

Foxconns talsperson Louis Woo forklarer at kundene vil at produktene deres skal være «Made in USA».

Foxconn har allerede anlegg i California og Texas, der det framstilles servere.

Ifølge Bloomberg vil Foxconn besørge opplæring av amerikanske ingeniører i Kina før de slippes løs på produksjonsanlegg i USA.

Til toppen