– Apple lyver

Teleanalytiker John Strand beskylder Apple for villedende markedsføring.

LTE-støtten til nye iPaden er stridens eple.
LTE-støtten til nye iPaden er stridens eple. (Bilde: Apple)

Teleanalytiker John Strand beskylder Apple for villedende markedsføring.

Både Telenor og NetCom uttrykte betydelig glede over at nettbrettet Apple lanserte i går, vil kunne leveres med støtte for LTE, den raske teknologien for mobilt bredbånd som tilbys både i USA og i deler av Europa, inkludert Norge.

Men på Apples side med spesifikasjonene til den nye iPad-utgaven, oppgis det at den støtter frekvensbåndene 700 og 2100 MHz, som benyttes av amerikanske operatører, men ikke i Europa. Også på blant annet den tyske siden til Apple er disse frekvensbåndene oppgitt, selv om disse ikke benyttes i Tyskland.

Flere nettsteder skriver allerede at LTE-funksjonaliteten i iPad ikke støttes andre steder enn i Nord-Amerika. En oversikt over LTE-nettverk og frekvensene de benytter, finnes her.

I en epostutveksling mellom den danske teleanalytikeren John Strand og dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen, skriver Amundsen at han har stilt spørsmål til Apple, men at han foreløpig ikke har fått svar.

– Vi får avvente Europa-versjonen, skriver han.

Apples nettbrett skal komme i salg i Norge den 23. mars, og i en del andre europeiske land allerede i neste uke. Det burde ikke være usikkerhet omkring detaljene på et så sent tidspunkt.

Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i NetCom sier til digi.no at han ikke har annen informasjon om dette enn det som kan leses på Apples nettsteder.

– Det er for tidlig å konkludere, sier han.

Teleanalytiker John Strand beskylder Apple for å lyve til europeiske forbrukere.
Teleanalytiker John Strand beskylder Apple for å lyve til europeiske forbrukere.

Men Strand opplyser at han kjenner til fem ulike, europeiske mobilselskaper som alle skal ha vært i kontakt med Apple om dette. Disse forteller ifølge Strand at det er USA-versjonen som kommer i salg, også i Europa.

Apple lyver

– Når Apple oppgir på sine sider oppgir at europeiske mobiloperatører vil støtte iPad med 4G, så er det blank løgn, sier Strand til digi.no.

– Det er den største villedning av forbrukerne på lang, lang tid, sier teleanalytikeren. Han sammenligner det med at man tror man kjøper en Ferrari, men så ender man opp med noe som ikke går fortere enn en tidel av farten.

Apple har så langt ikke kommet med noen bekreftelse på noen av delene. Pressekontakt for Apple i Norge, Andreas Rødland i Apeland Kommunikasjon, sier til digi.no at han ikke har noen informasjon om dette.

Norgessjef i Apple, Arne Odden, vil ikke kommentere verken LTE-støtten eller Strands beskyldninger om løgn. Han henviser i stedet til Apples nordiske PR-sjef, Petter Ahrnstedt, men han var ikke tilgjengelig på telefon de gangene digi.no ringte.

Oppdatert: Apple har i løpet av ettermiddagen endret ordlyden på i alle fall den norske siden for den nye iPaden, slik at det ikke lenger står at Telenor og NetCom vil levere 4G-støtte for iPad.

    Les også:

Til toppen