Apple med server for videoproduksjon

Apple annonserte i helgen to nye produkter i selskapets programvareserie for videoproduksjon.

Apple med server for videoproduksjon
(Bilde: Krause)

Apple annonserte i helgen to nye produkter i selskapets programvareserie for videoproduksjon.

Apple lanserte i går to nye produkter i selskapets Final Cut-familie.

Den eneste er en ny versjon av Final Cut Studio, selskapets sentrale samling med videoproduksjonsverktøy.

Final Cut Studio 2 inkluderer blant annet Final Cut Pro 6, som introduserer Apples nye ProRes 422-format for ukomprimert HD-kvalitet i filer med tilsvarende størrelse som film i SD-format. Formatet skal støtte av kommende kameraer fra blant annet Panasonic, Sony og RED. Nytt er også blant annet støtte for flere videoformater og bilderater innenfor samme tidslinje.

Inkludert i pakken er også Motion 3, som bringer de tidligere Motion-verktøyene for vektorgrafikk og animasjoner over i et 3D-miljø som blant annet gir muligheter for å legge til dybde. Inkludert i den nye versjonen er også mer enn 1500 nye designelementer.

En ny komponent i Final Cut-familien er Color, et fargekorrigeringsverktøy som skal gjøre det enklere blant annet å sikre konsekvente farger i det endelige resultatet.

Pakken inkluderer også en ny utgave av lydredigeringsverktøyet Soundtrack Pro 2. Nytt er blant annet verktøy for flersporsredigering og opptak, store endringer i brukergrensesnittet og administrasjonsverktøy som skal gjøre det enklere for brukerne å kombinere flere opptak. Inkludert er over 5000 foley-opptak og andre lydeffekter, hvorav over tusen er med surroundlyd.

Inkludert er også Compressor 3, Apples verktøy for koding av mediefiler. Den nye utgaven skal gjøre det enklere og mer effektivt å levereinnhold i flere formater. Den har også fått støtte for codec-er som MPEG-2 og H.264, samt ferdige oppsett for leveranser til kringkastet tv, web, iPod, Apple TV, DVD og mobiltelefoner.

Bilde: Krause

Som et separat produkt tilbyr Apple nå også Final Cut Server, som skal være tett integrert med Final Cut Studio 2 for administrering av innholdsfiler og arbeidsflyt-automatisering. Innholdet på serveren kan også gjøres tilgjengelig ved hjelp av en plattformuavhengig webklient.

Serveren katalogiserer automatisk innholdet og genererer miniatyrbilder og videoklipp med lav oppløsning i denne prosessen. Brukerne kan søke etter innholdet basert på enten enkle nøkkelord eller mer komplekse kombinasjoner av metadata i ulike formater.

Serveren kan også konfigureres med tilgangskontroll på fil eller prosjektnivå.

Final Cut Server kommer først på markedet i løpet av sommeren. Den skal i USA koste 999 dollar, noe som inkluderer 10 klientlisenser. For 1999 dollar tilbys serveren med et ubegrenset antall klientlisenser.

Final Cut Studio 2 kommer si salg i mai og vil i Norge koste 11.490 for en fullversjon. Oppgradering fra tidligere produkter koster fra 4290 kroner.

Til toppen