Apple med solid fortjeneste på iMac

Marginene knyttet til salg av maskinvare er gjerne temmelig små. Men dette gjelder trolig ikke for Apples nye iMac-er.

Marginene knyttet til salg av maskinvare er gjerne temmelig små. Men dette gjelder trolig ikke for Apples nye iMac-er.

At Apple Mac koster mer enn vanlige PC-er, er en utbredt oppfatning. Selskapet er eneste leverandør av maskinene og kan i praksis kreve hva de vil for maskinvaren, så lenge kundene er villige til å betale for å få en datamaskin med egenskaper kun Apple kan levere.

Etter at Apple tidlig i januar lanserte blant annet Intel-baserte iMac-maskiner, har analyseselskapet iSuppli gjort en gjennomgang av kostnadene ved å bygge den billigste varianten av iMac. Denne modellen koster 1299 dollar i USA, og 11.990 kroner i Norge.

Ifølge blant annet BetaNews, som siterer analysen fra iSuppli, koster komponentene i iMac-en omtrent 873 dollar. Den dyreste komponenten er Intel Core Duo-prosessoren, som ifølge iSuppli koster Apple 265 dollar. Dette er 29 dollar mindre enn det som er oppgitt i Intels prisliste, men det er sannsynlig at Apple har gjort en bedre avtale med Intel enn det mannen i gata kan greie.

Det resterende brikkesettet fra Intel koster 45 dollar, grafikkortet fra ATI koster 30 dollar, minnet fra Samsung 20 dollar, mens prisen på skjermen fra LG og harddisken fra Maxtor ikke er tilgjengelig i den forkortede utgaven av rapporten.

    Les også:

iSuppli har beregnet at det koster Apple 25 dollar å bygge og teste hvert system. Dette kommer i tillegg til komponentprisen, slik at totalen blir 898 dollar. Da er ikke kostnadene knyttet til mus, tastatur og dokumentasjon regnet med. Dette koster Apple i verste fall 50 dollar i tillegg.

Basert på disse tallene selger Apple den rimeligste iPod-modellen med en fortjeneste på 37 prosent. Men dette er faktisk mindre enn marginen Apple ifølge iSuppli har på mange av selskapets øvrige produkter. En tidligere analyse selskapet har gjort viste at Apple har en margin på 50 prosent på selskapet 2 GB iPod Nano, 55 prosent på en 512 MB iPod Shuffle og 43 prosent på Mac Mini.

Prisene på komponenter synker hele tiden, så med mindre Apple setter ned prisene, vil fortjenesten bli stadig høyere.

Det som ikke er med i undersøkelsen, er Apple utgifter til utvikling og design, blant annet av programvare, samt markedsføring, salg, frakt og support. Det er likevel ikke tilfeldig at Apple går med solid overskudd for tiden.

Til toppen