FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

Sikkerhetshullet rammer selskapets telefoner, nettbrett og datamaskiner. I verste fall kan hackere ta fullstendig kontroll over enhetene.

Problemene gjør at hackere potensielt kan ta fullstendig kontroll over enheter. Brukere bes oppdatere programvaren.
Problemene gjør at hackere potensielt kan ta fullstendig kontroll over enheter. Brukere bes oppdatere programvaren. Foto: Andy Wong/AP/NTB
19. aug. 2022 - 07:50

Apple sier at selskapet er «klar over en rapport om at denne svakheten kan ha blitt aktivt utnyttet». Selskapet publiserte to sikkerhetsrapporter om saken onsdag.

Sikkerhetseksperter råder folk til å oppdatere operativsystemet på rammede enheter. Det er snakk om Iphone 6S og alle senere utgaver, flere Ipad-utgaver, blant dem alle Ipad pro, og Mac-datamaskiner som bruker operativsystemet Monterey.

Også noen Ipod-utgaver er rammet.

Selskapets forklaring er at hackere kan få full administratortilgang til enhetene og dermed styre enheten som de vil.

Folk som særlig må passe på at de har oppdatert programvaren, er «folk i offentlighetens søkelys», som aktivister eller journalister, som kan være mål for sofistikert, statlig spionasje, sier Rachel Tobac, som leder datasikkerhetsselskapet Socialproof Security.

Israelske NSO Group er blant dem som er kjent for å identifisere og utnytte slike hull i sikkerheten. Selskapets programvare Pegasus infiserer telefoner og andre kommunikasjonsverktøy i det stille og spionerer på eierne ved blant annet å skaffe seg tilgang til kamera og mikrofon.

Det er tidligere kommet meldinger om at Pegasus er blitt brukt mot politikere, aktivister og journalister i en rekke land. Ifølge Amnesty har elleve regjeringer kjøpt programvaren.

NSA anbefaler å slå mobilen av og på ukentlig for å gjøre såkalte «zero click»-angrep vanskeligere.
Les også

Advarer: Derfor bør du slå mobilen av og på

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.