Apple-mus med fire knapper

Apples nye «Mighty Mouse» har fire programmerbare knapper, også for Windows.

Apples nye «Mighty Mouse» har fire programmerbare knapper, også for Windows.

Standardmusen til Apples Mac-maskiner har i alle år vært utstyrt med bare én knapp, selv etter at operativsystemet fikk støtte for høyre og venstre musknapp, i likhet med Windows.

I går kunngjorde selskapet sin første mus med flere knapper, døpt Mighty Mouse. (Den forrige kjente amerikanske «Mighty Mouse» var en tegneseriefigur, en mus utkledd i trikot og kappe, akkurat som «Superman».)

Mighty Mouse er straks tilgjengelig for salg her i landet, gjennom nettstedet til Apple Norge. Prisen er 469 kroner eks mva. I USA koster den 49 dollar.

Apple gjør et nummer av at musen er konstruert med tanke på at de som ikke ønsker å bruke alle fire musknapper, ikke skal forstyrres av tilleggsfunksjonene.

Den største nyheten på Apples nye mus er en skrollekule på toppen. Mens Windows-mus med skrollehjul bare skroller opp eller ned, kan Mighty Mouse med skrollekule skrolle i alle retninger.

Skrollehjulet kan trykkes på: Dette er den første «musknappen».

På hver side av musen er det et felt som kan trykkes inn. Disse utgjør musknappene to og tre. Den fjerde musknappen består i at man klemmer begge feltene samtidig.

Under Mac OS X, Windows 2000 og Windows XP kan Mighty Mouse-knappene programmeres til skreddersydd funksjonalitet. Det kreves Mac OS X versjon 10.4.2 – «Tiger» – for å utnytte skrollehjulet til å skrolle på skrå, og for å programmere noen av musknappene til å lansere bestemte applikasjoner på direkten. Tilkoplingen skjer over USB 1.1 eller 2.0.

Til toppen