– Apple Music frikjent av EU

Har ikke funnet bevis for ulovlig samarbeid.

– Apple Music frikjent av EU
Apple lanserte selskapets musikkstrømmetjeneste i sommer. I den forbindelse granskes selskapet både i Europa og USA for påstander om konkurransehemmende virksomhet. Bilde: Jeff Chiu

EU-kommisjonen skal ikke ha funnet bevis for at Apple og flere plateselskaper har samarbeidet om Apples nye musikkstrømmetjeneste, Apple Music, på en slik måte at det har vært til skade for konkurrentene.

Dette forteller flere ikke navngitte kilder til Recode.

Granskningen avdekket ingen ulovlig aktivitet, men EU-kommisjonen skal, ifølge kildene, fortsette å overvåke dette markedet.

Økt konkurranse: Groove utfordrer Apple Music 

Gratistjenester

Granskningen, som skal ha startet før Apple Music ble lansert i juni i år, skal i særlig grad ha undersøkt om ledere i musikkbransjen og Apple har samarbeidet om å «kvele» annonsefinansierte «gratistjenester» fra aktører som Spotify.

Ifølge Recode skal de store plateselskapene ha forsøkt å presse Spotify til å flytte flere av brukerne over til betaltjenesten til selskapet.

App Store

Apple blir for øvrig også granske at amerikanske FTC (Federal Trade Commission) for selskapets behandling av konkurrerende musikkstrømmetjenester i App Store.

I app-butikken krever Apple 30 prosent andel av kjøp av digitale varer som gjøres i appene. Dette inkluderer også abonnenter på strømmetjenester.

Samtidig tillates angivelig ikke app-leverandørene å fortelle i appene at abonnementene også kan kjøpes direkte på tjenestens nettsted, ofte til en lavere pris enn den som kreves ved kjøp i appen, dersom Apple skal få sin andel uten at strømmetjenesten får reduserte inntekter av salget.

Ifølge Recode har flere av Apples konkurrenter klagd på dette.

Les også: Slik er Apples nye musikktjeneste