JUSS OG SAMFUNN

Apple nekter å etterkomme rettsordre

Tim Cook med åpen brev om FBI-tilgang til iOS.

Tim Cook setter hardt mot hardt i kampen mot å gi FBI selv en bakdør til iPhone knyttet til et terrorangrep.
Tim Cook setter hardt mot hardt i kampen mot å gi FBI selv en bakdør til iPhone knyttet til et terrorangrep. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2016 - 12:35

Apple har som kjent blitt beordret av en domstol til å bidra langt mer for å hjelpe FBI med å låse opp iPhonen til en av terroristene angrepet i San Bernardino, California, som skjedde før jul. Men Apple har ingen planer om å etterkomme rettsordren.

I et åpen brev til kundene skriver Apple-sjef Tim Cook blant annet at FBI nok bruker andre ord, men at det til syvende og sist er en bakdør.

Ifølge Cook ønsker FBI at Apple lager en ny versjon av iOS, hvor en rekke viktige sikkerhetsfunksjoner omgås, for deretter å installere dette på mobilen som har blitt beslaglagt i forbindelse med etterforskningen.

Ingen garanti

– I feil hender vil denne programvaren, som ikke eksisterer i dag, ha potensial til å låse opp enhver iPhone som er i noen fysiske besittelse, skriver Cook.

– Å bygge en versjon av iOS som omgår sikkerheten på denne måten, vil unektelig skape en bakdør. Selv om myndighetene argumenterer med at den vil bli brukt bare i dette tilfellet, er det ingen måte å garantere slik kontroll.

Apple skriver videre at det ikke motsetter seg ordren ikke er noe selskapet tar lett på. Cook skriver at Apple allerede har hjulpet FBI på flere plan under etterforskningen, men mener at selskapet nå må stå opp mot myndighetene, som ifølge Cook nå går for langt.

– Selv om vi tror at FBIs intensjoner er gode, vil det være feil av myndighetene å tvinge oss til å bygge en bakdør i produktene våre. Til syvende og sist frykter vi at dette kravet vil undergrave hele friheten som myndighetene våre er ment å beskytte, avslutter Cook.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.