SPORING

Apple og Googles tjenester brukes til uønsket sporing – nå tar de grep

De to IT-gigantene tar initiativ til å utvikle bransjespesifikasjoner for å hindre uønsket sporing.

 Apple la inn sin app-sporing i iOS versjon 14.5 der brukerne kan velge om de skal spores eller ikke.
Apple la inn sin app-sporing i iOS versjon 14.5 der brukerne kan velge om de skal spores eller ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
3. mai 2023 - 10:50

Ulike posisjoneringsenheter hjelper brukere med å spore opp nøkler, vesker og andre mistede objekter. Men denne teknologien kan også misbrukes, for eksempel til uønsket sporing av enkeltpersoner.

Nå har Apple og Google sammen kommet med et forslag om utvikling av en bransjespesifikasjon for å bekjempe misbruk av Bluetooth-enheter til uønsket sporing. Spesifikasjonen skal fungere på tvers av iOS- og Android-plattformene.

Støttes av flere

Det kommer også fram i meldingen fra de to IT-gigantene at Samsung, Tile, Chipolo, Eufy Security og Pebblebee uttrykker støtte til utkastet til spesifikasjonen.

– Apple lanserte AirTag for å gjøre brukerne trygge på at de kan finne de viktigste tingene sine, sier Ron Huang, Apples visepresident for Sensing and Connectivity.

Flere apper deler data med Apple, selv om du tror det er avslått.
Les også

Du deler uansett data med Apple hvis du bruker Iphone, viser uavhengige forskere

Han påpeker at AirTag og Find My-nettverket er utstyrt med et sett funksjoner for å motvirke uønsket sporing. Denne nye bransjespesifikasjonen bygger på AirTag-beskyttelsen. Huang betegner samarbeidet med Google som et viktig skritt fremover for å bidra til å bekjempe uønsket sporing. Google er enig i at bransjen må samarbeide om dette problemet.

– Forpliktet til å beskytte brukerne

– Bluetooth-sporere er nyttig for brukerne, men de utgjør også en trussel for uønsket sporing. Det er et problem som krever omfattende handling i hele bransjen for å kunne løse, uttaler Dave Burke, Googles visepresident for Engineering til Android.

Han understreker at Android har en forpliktelse til å beskytte brukere, og vil fortsette å utvikle sterke sikkerhetstiltak og samarbeide med industrien for å bidra til å bekjempe misbruk av Bluetooth-sporingsenheter.

En rekke ulike produsenter tilbyr sporingsbrikker. Bildet viser Apple sin variant.
Les også

Boom for sporingsbrikke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.