Apple og HTC slutter fred

Har Apple blitt mildere?

Apple og HTC slutter fred
Har Apples toppsjef, Tim Cook, gjort selskapet mindre aggressivt i kampen om patentene? Det tror amerikanske eksperter etter forliket med HTC. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Apple og HTC bilegger sine patentstridigheter og inngår et bredt forlik som vil gjelde verden over. Alle pågående patentkrangler de to selskapene mellom vil bli stoppet og selskapene har inngått en avtale om å lisensiere teknologi seg mellom. Denne avtalen har en varighet på ti år, men detaljene er hemmelige.

Dette fremgår av en pressemelding de to selskapene sendte ut sammen denne helgen.

– Vi er glad for å ha fått til en enighet med HTC. Vi vil nå være «laser-fokusert» på

produktinnovasjon, sier Apples toppsjef, Tim Cook, i pressemeldingen. HTCs toppsjef, Peter Chou, uttaler at forliket gjør at HTC kan fokusere på innovasjon fremfor rettssaker.

Lang konflikt

Taiwanske HTC var det første selskapet Apple gikk til sak for brudd på iPhone-patenter. Dette skjedde under Steve Jobs sin ledelse i 2010 og innledet en lang rekke søksmål mot smarttelefon-produsenter. Den gangen var HTC markedsleder innen Android-baserte telefoner, en posisjon Samsung siden har tatt mens det taiwanske selskapet har slitt i markedet.

HTC-nederlag

I desember i fjor fikk Apple medhold fra det amerikanske tilsynet for internasjonal handel (ITC), noe som førte til at HTC ikke fikk selge en rekke modeller på det amerikanske markedet. Apple-patentet ITC mente HTC hadde brutt gjorde det mulig å hente ut telefonnummer fra for eksempel e-poster og sette opp samtaler bare ved å trykke på nummeret.

ITC har fullmakt til å hindre ikke-amerikanske produkter som bryter med patentrettigheter å bli solgt i USA. Siden både Apple og HTC produserer sine telefoner i Kina og Taiwan kan de derfor oppleve å bli stengt ute fra det amerikanske markedet dersom ITC bestemmer seg for det.

Viktige patenter

Det blir spekulert i art årsaken til at Apple har funnet veien til forhandlingsbordet er HTCs patenter innen høyhastighets mobilnett via LTE-teknologien. ITC mente ifølge Bloomberg at Apple vanskelig kunne få underkjent disse patentene.

– Forliket er en stor overraskelse og skyldes mest sannsynlig HTCs LTE-patenter, som de kjøpte i fjor. Apples LTE-patenter er forholdsvis svake, sier analytiker Jeff Pu i Fubon Financial Holding til Bloomberg News.

Strategiskifte?

Flere eksperter som Bloomberg News har snakket med mener at Tim Cook har en annen tilnærming til patentkriger enn hva Steve Jobs hadde.

– Så lenge Cook har vært toppsjef har Apple vært mindre interessert i å kjøre juridiske prosesser mot konkurrenter, men heller prøvd å finne utenomrettslig forlik. Dette forliket indikerer en oppmykning fra Apple, sier analytiker Carl Howe ved Yankee Group til Bloomberg News.

Men det er nok av saker for Apples patent-advokater å jobbe med. Apple er blant annet innblandet i en bitter konflikt med Samsung, hvor de var vunnet første sverdslag i en domstol i San Jose.

Les mer om: