Apple og IBM inngår ekteskap

– Et radikalt skritt, sier Tim Cook.

Apple og IBM inngår ekteskap
IBMs Ginny Rometty og Apples Tim Cook kunngjør en ny allianse. Bilde: Paul Sakuma/Feature Photo Service for IBM

Apple og IBM har vært bitre rivaler, men det er en mannsalder siden. De har også samarbeidet tett den gangen Apple brukte PowerPC-brikker i Mac. Men etter at IBM kvittet seg med pc-produksjon til kinesiske Lenovo for ti år siden har de beveget seg i vidt forskjellige retninger.

Apple med et laserfokus på forbrukermarkedet og IBM med et ditto mål om å erobre næringslivet.

Ny allianse

Det er således to svært ulike teknologigianter som tirsdag ga hverandre løfte om fast følge. En strategisk allianse som bygger på hverandres utfyllende styrker.

Apples mobiltelefoner og nettbrett skal pushe IBMs forretningsløsninger og vice versa.

– Mobile enheter har forvandlet privatlivene våre. Snart vil de også forvandle måten vi jobber på. IBM og Apple slår kreftene sine sammen for å gi virksomheter enhetene, tjenestene, sikkerheten og integrasjonen som er nødvendig for å hente ut mobilitetens fulle potensial, kunngjør IBM.

IBM varsler en serie nye forretningsapplikasjoner til iOS-plattformen under paraplyen «IBM MobileFirst for iOS».

Porteføljen skal trekke veksler på et bredt spekter av selskapets teknologi og løsninger for en mengde industrivertikaler, blant annet varehandel, helsesektoren, bank, reisebransjen, transport, telekom og forsikring.

IBM forplikter seg til å levere minst 100 av sine forretningsapplikasjoner på Apples mobile plattform. De første fruktene av samarbeidet i form av iOS-applikasjoner skal lanseres til høsten. Apple skal også selge iPhone og iPad med ferdig installerte IBM-applikasjoner til selskaper verden over.

– For første gang vil IBMs anerkjente «big data»-analyse bli tilgjengelig på fingertuppene til iOS-brukere. Dette åpner opp et stort marked for Apple, sier konsernsjef Tim Cook i Apple i en uttalelse. Han hevder også det er et radikalt skritt for næringslivet og noe bare disse to selskapene i fellesskap kan levere.

En serie av IBMs nettskytjenester skal også optimaliseres for iOS, inkludert flåtestyring av enheter (device management), samt innen områdene sikkerhet, analyse og mobilintegrasjon.

Sammen vil de to nye partnerne også lansere en bedriftstilpasset utgave av AppleCare, Apples utvidede garantiprogram.

– Det fryder oss å samarbeide med Apple, hvis innovative produkter har forandret livene våre på måter mange tar for gitt, men ikke kan forestille seg å leve uten. Alliansen vår vil medføre den samme typen forvandling i måten folk arbeider på, bransjer opererer og selskaper jobber på, sier IBM-toppsjef og styreleder Ginni Rometty.

Vinnere og tapere

Ifølge teknologiavisen Recode skal IBM likevel fortsatt støtte andre mobile plattformer som Android, men IBM skal selge iPhone og iPad direkte til kundene sine.

Når to så store teknologigigantene inngår en tett strategisk allianse vil det nødvendigvis påvirke styrkeforholdene i hele bransjen. ZDnet har laget en liste over konkurrenter eller plattformer de mener har mest å tape på alliansen. I kortform: Android, Samsung, SAP og Oracle, Microsoft og Blackberry.

    Les også: