Apple oppgraderer DVD- og videoprogramvare

Apple annonserte nylig at selskapet vil komme med nye utgaver av Final Cut Pro og DVD Studio Pro til sommeren.

Apple annonserte nylig at selskapet vil komme med nye utgaver av Final Cut Pro og DVD Studio Pro til sommeren.

Apple introduserte sist helg Final Cut Pro 4, en større oppgradering til selskapets programvare for redigering av film, HD (High Density), SD (Single Density) og DV (Digital Video). Samtidig lanserte selskapet en helt ny utgave av DVD-komponeringsverktøyet DVD Studio Pro.

Final Cut Pro 4-pakken inneholder mer enn 300 nye egenskaper, inkludert RT Extreme - et verktøy som muliggjør montasjer og effekter i sanntid, nye verktøy for tilpasning av grensesnitt og nye 8- og 10-bits ukomprimerte formater av høy kvalitet.

I tillegg er flyttallsbearbeiding med 32 bits per videokanal inkludert, noe som ifølge Apple er første gang i et redigeringssystem som koster under en halv million kroner.

Final Cut Pro 4 inkluderer også tre helt nye integrerte verktøy - LiveType som er et tittel- og tekstprogram, Soundtrack for å lage musikk, samt Compressor for batch-konvertering av materiale.

Programvaren er basert på en åpen arkitektur som skal passe inn i mange produksjonsmiljøer. Den tilbyr også utvidbarhet vias et nytt XML-basert utvekslingsformat og FireWire-basert I/O-håndtering.

Final Cut Pro 4 ventes å bli tilgjengelig i Norge i juni i år. Forventet utsalgspris er 9490 kroner inkludert mva. En oppgradering kan kjøpes av registrerte Final Cut Pro for 3790 kroner.

DVD Studio Pro 2 er et DVD-komponeringsprodukt bygget opp helt fra grunnen av for Mac OS X og applikasjonsmiljøet Cocoa med et nytt brukergrensesnitt.

De nye malene i DVD Studio Pro 2 kommer sammen med et bibliotek med stiler, knapper og bakgrunner for å lage DVD-er med elegant design.

En ny funksjon for tidslinjeredigering er basert på tidslinjen i Final Cut Pro, og skal gjøre det mulig for brukerne å arbeide raskere og mer effektivt ved å tilby en lineær visning av videoklipp, lyd og annet innhold. Brukerne kan nå legge til og håndtere kapittelmarkører, 8 videovinkler, 8 lydspor og 32 tekstspor, alt direkte i tidslinjen.

DVD Studio Pro 2 vil bli tilgjengelig i Norge i august. Veiledende pris er 4490 kroner inkludert mva. Samtidig har Apple senket prisen på dagens utgave, DVD Studio Pro 1.5 til 4490 kroner. De som kjøper og registrerer dette produktet fra og med denne uken, vil kunne oppgradere til DVD Studio Pro 2 ved å betale et forsendelses- og ekspedisjonsgebyr på 279 kroner inkludert mva.

Til toppen