BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple overrasket med plusstall

Apple Computer overrasket alle ved å tjene penger i sitt 4. kvartal. Mens analytikere ventet at Apple skulle tape i størrelsesorden 250 millioner kroner, gikk Apple hen og tjente 163 millioner kroner av en omsetning på 15 miliarder kroner. Omsetningen falt 23% fra 19,4 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor, men økte med 923 millioner kroner fra forrige kvartal.

Jens Kanden
17. okt. 1996 - 10:00

Apple Computer talte Wall Street midt imot og leverte plusstall etter tre kvartaler med tap. Analytikere hadde ventet nok et kvartal med tap, i størrelsesorden 250 millioner kroner. I stedet leverte Apple et overskudd på 163 millioner kroner, en forbedring på 553 millioner kroner fra forrige kvartal når tapet ble 390 millioner kroner. Selv om overskuddet inneholdt en ekstraordinær inntektspost, ville det uansett blitt et overskudd på 52 millioner kroner.

Omsetningen økte med 923 millioner kroner fra forrige kvartal til 15 milliarder kroner, men gikk ned med 4,44 milliarder kroner fra tilsvarende kvartal året før. De positive nyheten førte til at Apples aksjer gikk opp med over tolv prosent i handel etter stengetid på børsen i USA fra $25,75 til $29.

- Det var et fantastisk kvartal, sa Kim Brown, analytiker hos Dataquest til Associated Press. Vi hadde ikke ventet at Apple skulle tjene penger før i januar-mars kvartalet. Dette vil kvele diskusjonenen om at Apple er inne i en vedvarende nedadgående trend, sa Brown.

Økonomidirektør i Apple, Fred Anderson forventer at selskapet vil omsette for tilsvarende beløp og oppnå de samme bruttomarginene (22 prosent) i det viktige oktober-desember kvartalet, men påpekte at selskapet vil bruke mer penger på annonsering i julesesongen.

Selskapet henviste til lavere komponentkostnader, kuttete operasjonskostnader, reduserte lagre og økt effektiv som forklaring på forbedringen i Apples resultater. Salget i ett av Apples viktigste markeder, skolemarkedet, nådde nye høyder og salget til bedriftsmarkedet økte også. Selv om antallet solgte enheter gikk ned med 26 prosent fra 1995, økte det med elleve prosent fra forrige kvartal. Apple venter seg også en bedring i januar-mars kvartalet som følge av de nye PowerBook-modellene som kommer mot slutten av måneden.

- Nå som vi er på rett vei, blir utfordringen å øke vår ledelse i nøkkelmarkeder og ta tilbake arven som pioner og innovatør, sa Gil Amelio, Apples styreformann og administrerende direktør. Spørsmålet er ikke om Apple vil overleve, men hvordan Apple skal lede oss inn i den digitale tidsalderen med Internett og multimedia, asvluttet Amelio.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.