RESULTATERFINANS

Apple punger ut 600 milliarder

Selger mer - tjener mindre.

Apples toppsjef, Tim Cook, har gitt etter for presset fra investorene: Nå vil selskapet totalt bruke 600 milliarder kroner av sin krigskasse på å betale utnytte og kjøpe tilbake aksjer. Men det spørs om dette holder for å redde selskapets fallende aksjekurs.
Apples toppsjef, Tim Cook, har gitt etter for presset fra investorene: Nå vil selskapet totalt bruke 600 milliarder kroner av sin krigskasse på å betale utnytte og kjøpe tilbake aksjer. Men det spørs om dette holder for å redde selskapets fallende aksjekurs. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
24. apr. 2013 - 08:14

Det var et presset Apple som tirsdag kveld la frem sine resultater for første kvartal: Aksjekursen har vært under betydelig press de siste månedene og siden toppen i september har verdien til selskapet falt med 40 prosent.

Punger ut
Det mest oppsiktsvekkende var imidlertid ikke resultatene med at selskapet nå varslet en aggressiv utbyttepolitikk. Totalt forventer selskapet å bruke svimlende 100 milliarder dollar, ca. 600 milliarder norske kroner, på utbytte og tilbakekjøp av aksjer frem til 2015. 60 milliarder dollar skal brukes på tilbakekjøp mens resten skal brukes på utbytte. Dette er historiens største tilbake-kjøpsprogram, skriver selskapet selv i en pressemelding.

Dermed har Tim Cook gitt etter for presset fra investorene, som har krevd at mer av selskapets overskudd blir returnert aksjonærene. Under Steve Jobs var selskapet svært restriktive med å dele på overskuddet, men heller bygge opp en betydelig krigskasse.

Må låne
Men det paradoksale med utbetalingene er at Apple må låne deler av pengene i banken: Svært mye av selskapets kontantbeholdning er saltet ned utenfor USA. Skal pengene tas hjem venter det en betydelig skatteregning. Derfor låner de heller pengene i USA og betaler ut til sine investorer.

Selger mer –tjener mindre
Selskapet solgte 37,4 millioner iPhone-enheter i årets første tre måneder mens de solgte 19,5 millioner iPader. Samme periode i fjor solgte de henholdsvis 35,1 millioner iPhone og 11,8 millioner iPader. Salget av Mac var stabilt på 4 millioner enheter. Det viser selskapets resultatrapport.

Dette blir det penger av: Selskapet fikk en positiv kontantstrøm på 12,5 milliarder dollar i kvartalet. Dermed er selskapets kontantbeholdning på 145 milliarder dollar, 850 milliarder kroner. Selv med aggressive utbytter vil de ikke gå tom for cash med det første.

Selskapet omsatte for 43,6 milliarder dollar i kvartalet, mens nettoresultatet endte på 9,5 milliarder dollar. Dette var noe bedre enn forventet, men det er en nedgang fra samme kvartal i fjor. Det er dermed første gang selskapet leverer svekkede resultater. Dette skjer altså selv om selskapet selger flere produkter.

Årsaken er åpenbart at marginene er presset. Bruttomarginen har falt fra 47,4 prosent til 37,5 prosent i perioden. Det er nettopp dette investorene er bekymret for, noe som også var tydelig da selskapet la frem resultater for fjerde kvartal.

Jobber med flere produkter
Under en presentasjon med investorer bekreftet Apple-sjef Tim Cook at de vil komme med nye produkter i løpet av året, melder Bloomberg News.

Uten å være spesifikk refererte han også til planer om å rulle ut programvare og tjenester sammen med de eksisterende tjenestene som iTunes og iCloud. Dette er et økende område for selskapet: I kvartalet solgte de programvare og tjenester for til sammen 4 milliarder dollar.

Det ryktes at Apple vil introdusere en lavpris-modell av iPhone senere i år, men som vanlig er ryktene mange. En ting er uansett sikkert: Apple er under et voldsomt press fra markedet om å levere like populære og lønnsomme produkter som iPhone i årene som kommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.