Apple revurderer Mac OS som alternativ på Intel-PC-er

Darwin, kjernen i Apples operativsystem, er nylig bekreftet kompilert på en Intel-prosessor. Apple skal ha innledet samtaler med tre store PC-produsenter.

Darwin, kjernen i Apples operativsystem, er nylig bekreftet kompilert på en Intel-prosessor. Apple skal ha innledet samtaler med tre store PC-produsenter.

Nyheten om at Darwin er kompilert på en Intel-prosessor stammer fra Wilfredo Sanchez som er ansvarlig for selve prosjektet.

25. mars la Sanchez ut en melding på en offentlig tilgjengelig oppslagstavle på Apples nettsted. Her heter det blant annet: "Onsdag ble det hele kompilert for første gang på både PowerPC og Intel. Det har vært mitt mål de siste par månedene. Nå skal jeg bare glatte på detaljene."

Kompilering betyr at programvare omdannes fra kildekode til kjørbar kode. At Darwin er kompilert på Intel betyr at systemet er klart for å kjøres på Intel-prosessorer.

I samme melding legger Sanchez til: "Installasjonstesting starter til uka."

I meldingen har Sanchez lagt ut en peker til sin offentlige dagbok, der gangen i Darwin-prosjektet beskrives fortløpende. Der finnes det fyldigere opplysninger, og Sanchez understreker at alle Darwin-komponenter bygges parallelt for begge maskinvareplattformene PowerPC og Intel.

Han legger til: "Det virker som mange har inntrykk av at Apple ikke vil hjelpe til med å gjenopplive portingen av Darwin til Intel. Det stemmer ikke."

Ifølge nettstedet Mac OS Rumors skal pålitelige kilder ved tre ulike store PC-leverandører ha bekreftet at det foregår samtaler mellom disse leverandørene og Apple. Samtalene dreier seg om muligheten for å tilby Mac OS X som et alternativ til Windows på Intel-baserte PC-er, og bidra finansielt til å sikre kvaliteten til Intel-versjonen av operativsystemet.

Darwin bygges med utgangspunkt i den frie BSD-varianten av Unix, og meningen er at kjernen skal tilbys som åpen kildekode. Apple skal være opptatt av muligheten for å tilby også andre vesentlige komponenter av Mac OS X som åpen kildekode.

Offisielt har Apple avvist prosjektet om en Intel-variant av Mac OS.

I en kommentar til de siste opplysningene om Darwin og Intel peker Tony Smith i det britiske nettmagasinet The Register på at det som selger iMac er ikke PowerPC-prosessoren, men operativsystemet og den nå rettslig beskyttede designen. Intel-kompatibilitet kan også komme godt med hvis Apple vurderer den kommende Crusoe-prosessoren til Transmeta, selskapet til Linus Torvalds. Transmeta har allerede et Intel-kompatibilitetslag, men ennå ikke noe tilsvarende for PowerPC.

Følg disse lenkene for å lese dagboka til Wilfredo Sanchez og annen innside informasjon om Apple:


Wilfredo Sanchez
Mac OS Rumors

Les mer om Mac OS X:


Apple gjør programvare til brukskunst
Bortenfor boksen lokker Internett og et nytt brukermiljø

Til toppen