TELEKOM

- Apple ringte oss

- Nå er vi innenfor, sier Operas teknologidirektør Håkon Wium Lie.

Norsk nettleser til iPhone: Apple er rigide, men nå er vi innenfor, sier teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software til digi.no.
Norsk nettleser til iPhone: Apple er rigide, men nå er vi innenfor, sier teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software til digi.no. Bilde: Per Ervland
15. feb. 2010 - 15:58

OPERA SOFTWARE/OSLO (Digi.no): I forrige uke kunngjorde Opera at de er klare med egen nettleser til iPhone. Opera Software hadde på det tidspunktet ikke vært i kontakt med Apple.

En betaversjon av produktet skal for første gang vises frem under Mobile World Congress i Barcelona denne uken.

Spørsmålet mange stiller seg er om nettleseren blir godkjent.

Apple har aldri tidligere tillatt andre nettlesere i App Store, hvis vi ser bort fra enkelte varianter som er skall eller påbygg basert på Webkit-motoren.

Digi.no kan nå avsløre at Apple selv tok kontakt med Opera etter forrige ukes nyhet.

- Vår forståelse er at de merket seg en enorm oppmerksomhet rundt dette. De skjønner at dette er en potensielt vanskelig case for dem. Apple sa at hvis Opera godkjennes, så ser de frem til et samarbeid, sier kommunikasjonssjef Tor Odland.

En slik telefon lover godt for de som ønsker et alternativ til den innebygde nettleseren i iPhone. Hvorfor se frem til et samarbeid om de ikke var innstilt på å godkjenne Opera?

Teknologidirektør Håkon Wium Lie kjenner seg sikker på at Apple vil godkjenne Opera Mini til iPhone.

- Opera Mini er litt annerledes enn andre nettlesere, ved at den benytter prosessering på serversiden. Sånn sett mener vi at vi er innenfor regelverket til Apple.

- Det er klart at man også på et tidspunkt bør ta en debatt om hvorvidt noen bør lage slike rigide regelverk som Apple har gjort, men den debatten tar vi ikke nå. Nå er vi innenfor, sier Wium Lie til digi.no.

Virkelig? At Opera nå er innenfor kan vanskelig tolkes annerledes enn at nettleseren deres snart blir å finne i App Store.

- Hva med prisen? Hva vil Opera Mini koste til iPhone?

- Det har vi ikke bestemt ennå. Vanligvis er det sånn at du laster ned og bruker Opera gratis, sier Håkon Wium Lie.

Selv holder han seg med en forholdsvis gammel Nokia-mobil, slik at han kan demonstrere selskapets mål om å være tilgjengelig også på gammelt utstyr.

digi.no forsøkte i dag forgjeves å få en sniktitt på den norske nettleserens iPhone-versjon. Selv sentrale Opera Mini-utviklere ved hovedkontoret har foreløpig ikke tilgang til denne. iPhone-versjonen er nemlig utviklet ved selskapets avdeling i Polen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.