TELEKOM

Apple sa JA til Opera

Norsk nettleser klar for iPhone.

13. apr. 2010 - 06:35

- Opera Mini er godkjent.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera Software i en tekstmelding til digi.no kvart på to, natt til tirsdag.

Mer trengte han ikke å skrive. Vi snakker selvfølgelig om selskapets nettleser til iPhone.

Etter 20 dager, 8 timer og drøyt en halvtime ble det svært spesielle norske IT-produktet endelig klar for plattformen, etter å ha passert Apples godkjenningsprosedyre.

Opera Mini er nå tilgjengelig i App Store, der den tilbys helt gratis.

Det er første gang en nettleser som ikke bygger på Apples nettlesermotor Webkit tilbys iPhone-brukere.

Opera Mini fungerer ulikt andre nettlesere ved at prosessering av data foregår på serverne til Opera Software. Der blir data komprimert, noe som gjør surfeopplevelsen langt raskere for mobile brukere.

Slik kan Opera tilby en nettleser som er opptil seks ganger raskere enn iPhones egen innebygde Safari-nettleser. Opera Mini er også utstyrt med flere moderne funksjoner som Safari på mobilen ikke har ennå, som faner og hurtigvalg.

Mindre data sendt til mobilen betyr at brukerne kan spare penger ved å bruke den norske nettleseren. Det betyr også at nettsurfing blir mulig på tregere mobilnett, der det tidligere knapt gikk an å få opp en enkel nettside.

For Opera Software, som tidligere denne uken meldte at de nå har 100 millioner brukere, fordelt omtrent likt mellom Opera Mini på mobil og nettleseren på skrivebordet, altså PC-versjonen, så er dette svært store nyheter.

Ikke minst åpner det et stort marked for det norske IT-selskapet.

Så langt er det nemlig solgt minst 50 millioner iPhones i verden. Legger man til iPod touch (35 millioner solgt) og iPad, som har solgte en halv million enheter under en uke etter lansering, så ser man at potensialet er stort.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.