FORBRUKERTEKNOLOGI

– Apple satser tungt

Kan selskapet revolusjonere enda et marked?

Vil Tim Cook lansere en Apple-klokke i nærmeste fremtid? Ifølge opplysninger Bloomberg News har fått fra interne Apple-kilder skal selskapet ha satt et stort team i sving for å utvikle iWatch.
Vil Tim Cook lansere en Apple-klokke i nærmeste fremtid? Ifølge opplysninger Bloomberg News har fått fra interne Apple-kilder skal selskapet ha satt et stort team i sving for å utvikle iWatch. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
13. feb. 2013 - 08:52

De siste månedene har stadig flere spurt seg om Apple er i ferd med å miste det innovative overtaket som har propellert selskapet til å bli verdens mest verdifulle og en av de kraftigste pengemaskinene verden har sett.

Nå har ryktene begynt å gå om et nytt potensielt revolusjonerende Apple-produkt: «iWatch». Som vanlig holder Apple tett, men flere av de store nyhetsredaksjonene i USA, som Bloomberg News, Wall Street Journal og New York Times har omtalt prosjektet med basis i interne Apple-kilder.

Til Bloomberg News kan to separate kilder fortelle at selskapet har et team på rundt 100 produktutviklere som nå jobber på spreng med klokkeprosjektet. Teamet skal ha vokst det siste året og inkluderer markedsføringsfolk og ingeniører med bakgrunn fra iPad og iPhone-utviklingen.

Dette indikerer at Apple er kommet forbi stadiet hvor de eksperimenterer, men ser på hvordan de skal gjøre dette til et kommersielt drivbart produkt. Et annet hint i at det kan komme noe i denne retningen er glassprodusenten Corning, som har utviklet et bøybart glass. Cornings Gorilla-glass var en av årsakene til at iPhonen så dagens lys i 2007.

Konsulent og tidligere Apple-ansatt, Bruce Tognazzini, skriver på sin blogg at en slik klokke vil fylle et tomrom i Apples økosystem.

– Som andre gjennombrudsprodukt fra Apple vil verdien bli undervurdert ved lansering, men så vokse til å ha en betydelig innvirkning på våre liv og Apples verdi, skriver Tognazzini.

Han mener Apple-klokken vil ha en viktig «killer-applications»: Passord. En klokke vil for de fleste av oss eliminere passord på iPhone. Har du klokken i nærheten av enheten du skal inn på så er du inne. Her ser Tognazzini for seg at Apple bruker en eller annen form for biometri, fingeravtrykk, som gjør at klokken blir «autorisert» når du får den på armen.

I bloggen lister han også opp en lang rekke funksjonaliteter en slik klokke kan ha, og som vil gjøre det til et produkt som massene vil hige etter å ha: Musikk, sensorer for å fange opp puls, helsedata og så videre.

Apple er ikke alene om å utvikle teknologi man kan ha på seg. Googles sitt brilleprosjekt er velkjent og en rekke produkter er ventet i årene som kommer fra de andre teknologiaktørene.

For Apple kan dette også være et kommersielt sett viktig produkt. Ifølge forvalter Josh Spencer i T. Rowe Price vil en Apple-klokke være et enklere salgsobjekt enn en brille.

Dessuten vil Apple kunne hente ut en ganske heftig margin, dersom de lykkes å produsere klokken til en fornuftig pris.

Men om, og nå, dette blir lansert er fremdeles i det blå. Noen bekreftelse fra Apple kommer neppe før de eventuelt presenterer produktet. Men spekulasjonene i seg selv kan være viktig for selskapet: Veksttakten til Apple har på mange måter stoppet opp. Markedet forventer at de vil revolusjonere teknologimarkedet enda en gang. Så gjenstår det å se om aksjemarkedet vil «Buy on Rumors - Sell on Facts» denne gangen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.