- Apple satte hardt mot hardt

I Microsoft-rettssaken onsdag hevdet Microsofts advokat at Apple truet Microsoft med et milliardsøksmål i fjor, og at mange utviklere vurderte å kutte en plattform som hadde gått med dundrende underskudd i flere år.

I Microsoft-rettssaken onsdag hevdet Microsofts advokat at Apple truet Microsoft med et milliardsøksmål i fjor, og at mange utviklere vurderte å kutte en plattform som hadde gått med dundrende underskudd i flere år.

Under avhøret av Apples senior vice president for programvare, Avadis Tevanian, søkte Microsofts advokat Theodore Edelman å tegne et bilde av et desperat selskap i akutt pengenød som truet Microsoft med søksmål for å få tilbake 1,2 milliarder i påståtte tap på patentbrudd.

I fjor sommer framsto Microsoft som Apples redning, i en pakke der Microsoft investerte minst 150 millioner dollar i selskapet og lovet å fortsette å tilby Office-pakken (tekstbehandling, regneark osv) for Mac mot å få tilgang til de omstridte patentene og mot at Apple holdt seg til Internet Explorer som standard nettleser for Mac.

Tevanian ville ikke innrømme at Apple hadde kommet med direkte trusler, men sa at "vi holdt alltid et søksmål som et alternativ". Han forsvarte sine offentlige uttalelser der han karakteriserte Microsoft-Apple-avtalen som "fordelaktig" med at han måtte ta markedshensyn selv om han mente at avtalen var kommet fram under press fra Microsoft.

Tevanian gjentok påstander fra sin tidligere redegjørelse om at Microsofts monopol truet utviklingen av programvare for Mac. Edelman svarte med å sitere fra interne Apple-dokumenter som fortalte at samlede tap på nærmere to milliarder dollar i regnskapsårene 1996 og 1997 var i ferd med å motivere utviklere til å holde seg forte fra Mac.

Edelman la til at når Microsoft krevde eksklusivitet for Internet Explorer som forhåndsinstallert nettleser for Mac, var det et legitimt svar på Apples egen hardhendte oppførsel.

Edelman glapp da han prøvde å vise hvor lett det skal være å installere Netscape på en Mac. Han turde ikke demonstrere dette direkte, men nøyde seg med å vise opptak av skjermbilder. Tevanian, som i likhet med de fleste Apple-folkene pryder seg med myten om at Mac skal være så mye enklere enn Windows, argumenterte denne gangen for at akkurat denne installasjonen var så vanskelig at han selv ville fått problemer med å gjennomføre den.

Til og med dommeren kom med en egen bemerkning om at han ikke var overbevist om at vanlige brukere ville betrakte det som en enkel oppgave å bytte Internet Explorer med Netscapes nettleser på en Mac. Microsofts hensikt med demonstrasjonen var å prøve å vise at Apple-avtalens passus om forhåndsinstallasjon av Internet Explorer på alle Mac, ikke står i veien for brukere som ønsker å nytte Netscape i stedet.

Som forberedelser til sesjonen i dag, offentliggjorde myndighetene en rekke interne e-post-meldinger mellom ledende Microsoft-ere i januar 1997. Meldingene gjenspeiler en diskusjon som konkluderte med at det var nødvendig å utsette lanseringen av Windows 98, slik at systemet kunne integreres tettere med nettleseren. Integrasjonen ble betraktet som et ledd i nettleserkrigen mot Netscape. Gevinsten ved å vinne denne krigen ble sett på som langt større enn det tapet man ville lide ved ikke å få fram Windows 98 til julesalget i 1997.

I oktober i fjor lanserte Microsoft versjon 4 av Internet Explorer. Windows 98 kom først i juni i år.

Til toppen