JUSS OG SAMFUNN

– Apple sentral i ulovlig prissamarbeid

Koordinert etterforskning i EU og USA om prising av e-bøker.

Amazon solgte e-bøker med kraftige rabatter for å fremme salget av Kindle. Et samarbeid mellom Apple og forlagene tvang Amazon til å gi opp rabattene. Til høyre den nye Kindle Fire, til venstre iPad med iBooks-appen.
Amazon solgte e-bøker med kraftige rabatter for å fremme salget av Kindle. Et samarbeid mellom Apple og forlagene tvang Amazon til å gi opp rabattene. Til høyre den nye Kindle Fire, til venstre iPad med iBooks-appen.
8. des. 2011 - 10:05

Det er nå bekreftet at USAs justisdepartement og EU-kommisjonen koordinerer sine respektive etterforskninger av ulovlig konkurransehemmende prising av e-bøker, og at Apple spiller en sentral rolle i begge sakene.

Digi.no skrev tirsdag denne uken om granskningen av Apple i EU.

Flere amerikanske medier har de siste månedene skrevet om en gransking av e-bokpriser i regi av USAs justisdepartement. En offisiell erkjennelse av at granskningen faktisk pågår, kom først i går. Wall Street Journal forteller at den kom under en kongresshøring i går. Departementets fungerende antitrustsjef Sharis Pozen sa at de etterforsket e-bokbransjen, sammen med EU-kommisjonen og påtalemyndighetene i delstatene Texas og Connecticut.

Apple skal ha spilt en nøkkelrolle i det påståtte ulovlige prissamarbeidet. Årsaken er en avtale som Apple undertegnet med ledende amerikanske forleggere i forkant av iPad-lanseringen i april i fjor. Avtalen er beskrevet blant annet i Walter Isaacsons Steve Jobs-biografi.

Her fortelles det at Jobs, i likhet med forlagene, var oppgitt over Amazons kraftige rabatter på e-bøker, som ble innført for å fremme salget av lesebrettet Kindle. For å sikre e-bøker til Apples nye nettbrett, iPad, inngikk Apple en avtale med forlagene om at forlagene skulle bestemme e-bokprisene, og at Apple skulle få 30 prosent av omsetningen av e-bøker til iPad.

Samtidig krevde Apple en garanti fra forleggerne om at dersom en annen forhandler solgte en e-boktittel til en lavere pris enn den forlagene påla Apple, skulle Apple automatisk kunne selge e-boken til samme lave pris.

Hensikten med å kreve denne garanti var å hindre e-bøker til Kindle kunne selges billigere enn de samme titlene til iPad.

Om det som skjedde videre, siteres Jobs slik i Isaacson-biografien:

– De [forlagene] henvendte seg til Amazon og sa: «Dere må bytte til samme type avtale som vi har gjort med Apple. Ellers får dere ikke selge bøkene.»

Denne beskrivelsen av hvordan Apple fikk endret prisingen av e-bøker fallere sammen med påstanden i et sivilt søksmål i delstaten California. Her heter det at forlagenes ulovlige samarbeid og prisavtale ikke lykkes uten Apples aktive deltakelse.

– Apple lettet endringen av prismodellen for e-bøker og konspirerte med forlagene for å få det til, heter det blant annet.

Forlag som er kontaktet av Wall Street Journal nekter å kommentere saken og henviser til at de samarbeider med etterforskningen. Unntaket er Hachette, som sier Apples inntreden på e-bokmarkedet gjorde det mulig å bryte dominansen til Amazon og gjenopprette sunn konkurranse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.