Apple skuffet med rekordtall

Apple har aldri levert bedre kvartalstall, men investorene var likevel svært skuffet.

Apple har aldri levert bedre kvartalstall, men investorene var likevel svært skuffet.

Apple har offentliggjort regnskapet for kvartalet fram til 24. september, det fjerde i selskapets regnskapsår. I både omsetning og resultat er kvartalet det beste i selskapets historie.

I forhold til samme kvartal i fjor økte omsetningen med 57 prosent til 3,68 milliarder dollar. Resultatet ble mer enn firedoblet, fra 106 millioner til 430 millioner dollar, tilsvarende 0,50 dollar per aksje.

Resultatet gjenspeiler en skattefordel tilsvarende 0,12 dollar per aksje. Fratrukket denne fordelen er resultatet omtrent på linje med det analytikerne hadde ventet, det vil si 0,37 dollar per aksje. Apples egen prognose var 0,32 dollar per aksje.

For hele regnskapsåret økte omsetningen med 68 prosent til 13,93 milliarder dollar, sammenliknet med foregående år. Resultatet ble nesten femdoblet, fra 276 millioner til 1,34 milliarder dollar.

Da resultatene ble kjent, falt Apples aksjekurs med over ti prosent, til 46,18 dollar.

Årsaken er at investorene er skuffet over salget av Apple iPod.

Siden lanseringen i oktober 2001 har Apple solgt 28,2 millioner eksemplarer av musikkspilleren iPod. I septemberkvartalet ble det solgt til sammen 6,5 millioner eksemplarer, mot 2 millioner i samme kvartal i fjor. Over en million av iPodene solgt i september kvartalet var av den helt nye typen iPod nano, som fikk sin første salgsdag 7. september.

Apple sa at iPod solgte som forventet. Problemet er at selskapet ikke offentliggjorde sin salgsprognose på forhånd. Noen analytikere, blant dem Fulcrum Partners, hadde forespeilt investorene at Apple ville selge mellom sju og åtte millioner eksemplarer i septemberkvartalet, altså godt over det som faktisk ble oppnådd.

Da hjelper det lite at Apples hovedprodukt, Mac, solgte som aldri før. I septemberkvartalet i fjor ble det solgt 836.000 Mac for til sammen 1,23 milliarder dollar. I år var antallet 1,2 millioner, og omsetningen 1,61 milliarder dollar. iPodene genererte en omsetning på 1,21 milliarder dollar.

Analytikerne innrømmer at Mac-salget overgikk prognosene deres, og at det er svært positivt for Apple at folk fortsetter å kjøpe Mac i stedet for å vente på neste års modeller med Intel-prosessorer.

I inneværende kvartal tror Apple de vil økte omsetningen, i forhold til samme kvartal i fjor, med 35 prosent til 4,7 milliarder dollar. De venter en inntjening på 0,46 dollar per aksje, over 30 prosent bedre enn i fjor.

Til toppen