Apple slått ned fra tronen

Fikk nøyaktig ett år som verdens største.

Apple slått ned fra tronen
Apple, med toppsjef Tim Cook i spissen, er ikke lengre verdens største selskap målt i markedsverdi. På dagen ett år etter at de gikk forbi oljegiganten ExxonMobile må de se seg slått. Labre forventinger til fremtidig inntjeningsvekst er årsaken. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Oljegiganten Exxon Mobile er igjen verdens største selskap målt i markedsverdi etter at Apples aksjekurs har vært under hardt press siden september i fjor. 25. januar 2012 dundret Apple forbi Exxon Mobile, som hadde vært ansett som verdens største selskap i åtte år, men fredag 25.januar 2013 var Apples tid forbi.

Markedsverdien til Apple ble fredag satt til 413 milliarder dollar (2.286 milliarder norske kroner) ettersom kursen fredag ble notert til 440 dollar per aksje. Exxon Mobile handles 91,5 dollar per aksje noe som gir en markedsverdi på 417 milliarder dollar. Det melder Wall Street Journal.

Apple har opplevd et kraftig aksjefall etter at selskapet la frem rekordresultater forrige uke. Men en ny rekord var ikke godt nok for markedet, som forventet mer fra Tim Cook & co.

Selskapet har opplevd fantastisk vekst de siste årene, men investorenes forventinger om hva de vil få til i fremtiden har de siste månedene vært svært lunkne. Siden september har aksjekursen falt med 37 prosent på bakgrunn av høyere kostnader og tøffere konkurranse, særlig fra Samsung.

I markedet handles Apple til en ratio mellom markedsverdi og inntjening (PE) på rett i underkant av ni. ExxonMobile handles til 11,6. Med andre ord: markedet forventer at Exxon Mobile sine resultater skal vokse mer enn hva Apple vil oppleve de neste årene. Til sammenligning er ratioen mellom markedsverdi og inntjening for Google på 22,3, fremgår det av Bloomberg News sin børstjeneste.

    Les også:

Les mer om: