Apple slo alle rekorder, men skuffet likevel

iPad-salget er dårligere enn ventet, og Apple er fortsatt mindre lønnsomt enn Microsoft.

Apple slo alle rekorder, men skuffet likevel

iPad-salget er dårligere enn ventet, og Apple er fortsatt mindre lønnsomt enn Microsoft.

Apple slo alle sine tidligere rekorder for omsetning og overskudd i kvartalet fram til 25. september, regnskapsårets fjerde. Likevel falt aksjekursen nærmere 6 prosent da tallene ble kjent i går kveld norsk tid.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden, økte omsetningen med 67 prosent til 20,4 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt økte med 70 prosent til 4,31 milliarder dollar.

Det innebærer blant annet at Apple har et større overskudd i siste kvartal enn IBM, som økte med 12 prosent til 3,59 milliarder dollar.

Apple er større enn Microsoft i omsetning. I sist tilgjengelige kvartal (ut juni) solgte Microsoft for 16,0 milliarder dollar. Men Apple har fortsatt et stykke igjen for å ta igjen Microsofts overskudd på 4,52 milliarder dollar. Forventet overskudd for Microsoft i septemberkvartalet er 4,82 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Programvareselskapet Microsoft er langt mer lønnsomt enn maskinvareleverandøren Apple.

Det som fikk Apples aksjekurs til å falle, var at selskapet ikke innfridde forventningene til salget av iPad.

Det ble i kvartalet solgt 4,19 millioner enheter, tilsvarende en omsetning på 2,79 milliarder dollar, henholdsvis 29 prosent og 28 prosent mer enn i forrige kvartal. iPad var, som kjent, ikke i assortimentet for et år siden.

Analytikerne hadde ventet at Apple skulle selge 5 millioner iPad i septemberkvartalet.

Det ser ut til å være to hovedårsaker til at iPad solgte mindre enn ventet. Apple hadde problemer med å få produksjonen til å holde tritt med etterspørselen tidlig i septemberkvartalet. Dette ble angivelig løst i løpet av kvartalet. Den andre årsaken er trolig overdrevne forventninger hos analytikerne, ifølge uttalelser fra analytiker Shaw Wu i Kaufman Bros til Yahoo Finance.

Apples største produkt er mobiltelefonen iPhone.

Det ble solgt 14,1 millioner enheter, og omsetningen, inkludert relaterte produkter og tjenester, havnet på 8,82 milliarder dollar, altså over tre ganger større enn iPad. Økningen fra i fjor er 92 prosent i omsetning og 91 prosent i volum.

iPod-omsetningen er 1,48 milliarder dollar, 6 prosent lavere enn i fjor, mens omsetningen av musikk og relaterte tjenester økte med 22 prosent til 1,24 milliarder dollar.

Pc-en Mac er fortsatt Apples nest største produkt i omsetning, selv om volumet er mindre enn iPad.

Mac-omsetningen økte med 22 prosent til 4,87 milliarder dollar, med en volumøkning på 27 prosent til 3,89 milliarder dollar. Det ble solgt mer enn dobbelt så mange bærbare Mac som stasjonære, men, pussig nok, er det de stasjonære som øker mest, henholdsvis 54 prosent i omsetning til 1,68 milliarder dollar, og 58 prosent i volum til 1,24 millioner enheter. Bærbare Mac økte med 10 prosent i omsetning, til 2,19 milliarder dollar, og 17 prosent i volum, til 2,64 millioner enheter.

I forhold til IBM og Microsoft – og alle andre IT-selskaper – kan Apple fortsatt glede seg over langt større markedsverdi. Ved siste telling er Apple verdt 288 milliarder dollar, mot 223 milliarder dollar for Microsoft og 180 milliarder dollar for IBM.

Til toppen