Apple snubler etter Motorola-tabbe

Bare uker etter lanseringen, har Apple store problemer med å levere nok av sine nye G4-maskiner. Apple skylder på Motorola, som lager prosessorene til G4-Macene.

Bare uker etter lanseringen, har Apple store problemer med å levere nok av sine nye G4-maskiner. Apple skylder på Motorola, som lager prosessorene til G4-Macene.

Steve Jobs fikk snudd Apple før selskapet kjørte utfor stupet, men har nå kjørt ned i en grøft på den andre siden av veien. De siste kvartalene har Apple levert knalltall, men i går måtte selskapet offentliggjøre at de går på en solid smell i fjerde fiskalkvartal (slutter 13. oktober).

Inntektene vil ligge på mellom 75 og 85 millioner dollar, 20-30 prosent under samme kvartal i fjor, forteller selskapet.

Jobs legger hele skylden på Motorola, leverandøren av selve "hjernen" i Apples maskiner. Apple har bare fått levert 40-45 prosent av de PowerPC G4-prosessorer de bestilte og selger følgelig tilsvarende færre maskiner. Dette rammer Apple hardt fordi G4-maskinene er de dyreste og dermed også de mest profitable.
Les om Apples nye G4-maskiner:
Apple lanserte de nye G4-maskinene for bare noen uker siden og har allerede mottatt 150.000 bestillinger, men kan altså bare levere rundt halvparten til sine kunder foreløpig.


Her i Norge melder imidlertid Apple at bestillingstiden ikke er uvanlig lang. Henvender du deg i dag til en Apple-forhandler og kjøper en ny G4-maskin, må du vente tre uker på levering.

Arne Odden, fungerende administrerende direktør i Apple Norge, forteller at dette er vanlig etter lanseringer av nye produkter her i Norge.

Det er ikke første gang Apple sliter med leveranseproblemer. Gjennom årene har selskapet bommet stygt en rekke ganger, noe som bidro til at forrige administrerende direktør, John Scully, fikk sparken.

Apple mener at leveringsproblemene kun er midlertidige og at selskapet snart får levert nok hovedhjerner. Men amerikanske analytikere peker på at Apple er sårbare fordi det er Motorola - og kun Motorola - som lager PowerPC-brikkene til G4-maskinene.

Til toppen