Apple solgte færre klokker enn ventet

Men det er iPhone som er den store melkekua, og pengene fosser inn. Aksjen faller etter rekordtall.

Apple solgte færre klokker enn ventet
Apples toppsjef Tim Cook beskriver siste kvartal som fantastisk. Det var likevel ikke nok til å unngå skuffelse i markedet. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Apple la tirsdag kveld fram regnskapet for sitt avvikende tredje kvartal, som ble avsluttet den 27. juni i år.

Overskuddet har økt 39 prosent til 10,7 milliarder dollar, sammenlignet med samme tid i fjor. Inntektene endte på 49,6 milliard dollar, opp drøyt 32 prosent.

Slike tosifrede veksttall er svært sjelden kost fra et selskap av Apples størrelse, men samtidig maktet ikke Apple å oppnå de allerede høye forventningene i markedet.

Dermed falt også aksjekursen 7 prosent i utvidet børshandel. Før regnskapet ble presentert lå Apple svært nær all time high med en markedsverdi på svimlende 760 milliarder dollar.

Rekordsalg av både iPhone, Mac og tjenester trekker opp siste kvartal.

- Vi hadde et fantastisk kvartal, med en vekst i iPhone-omsetningen på 59 prosent, sterkt Mac-salg, tidenes rekordomsetning fra tjenester drevet av App Store, og en flott start for Apple Watch. Interessen for Apple Music har vært utrolig, og nå ser vi frem til utgivelsen av iOS 9, OS X El Capitan og watchOS 2 til kundene våre til høsten, sier toppsjef Tim Cook i en uttalelse.

Les også: Her er IBMs ferske kvartaltall - negativ vekst igjen

Som ventet røper ikke Apple hvor mange smartklokker de har solgt, men regnskapet gir likevel en relativt god pekepinn, noe vi kommer tilbake til senere i saken.

Kina peker seg klart ut i regnskapets oppstilling. Dette markedet vokste 112 prosent, over en dobling, til 13,2 milliarder dollar i salg. Til sammenligning økte inntektene i Amerika med 15 prosent og Europa med 19 prosent.

iPhone fortsetter å være Apples overlegent viktigste produkt. I andre kvartal ble det solgt 47,5 millioner eksemplarer for til sammen 31,6 milliarder dollar. Dette er 59 prosent større omsetning og over 12 million flere enheter enn i fjor på samme tid.

Smarttelefonen utgjør alene hele 64 prosent av Apples totale omsetning. Det er opp fra 53 prosent samme kvartal 2014.

iPad-salget fortsetter å falle. Akkurat som sist. Det ble solgt 10,9 millioner nettbrett, mot 13,3 millioner i fjor på samme tid. Det er 18 prosent færre enheter. Her faller omsetningen fra 5,9 til 4,5 milliarder dollar.

Salget av Mac er opp 9 prosent til snaut 4,8 millioner enheter. Inntektene øker også 9 prosent til 6,0 milliarder dollar.

~ 2 millioner klokker

Apple Watch på utstilling ved selskapets signalbutikk på fasjonable Fifth Avenue i New York City.
Apple har neppe solgt mer enn 2 millioner smartklokker siste kvartal. Antakelig færre, men selskapet røper ikke tallene. Bilde: Marius Jørgenrud
Så til smartklokken. Selv om Apple ikke røper salgstallene, kan disse forsøksvis avledes ut fra regnskapet. Apple Watch er nemlig bakt inn i posten «Andre produkter», som i forrige kvartal omsatte for 1,77 milliarder dollar.

Posten har nå lagt på seg 874 millioner dollar. Apple Watch kommer i mange ulike prisvarianter, men hvis forutsetter en snittpris på 500 dollar skulle det bety rundt 1,75 millioner solgte klokker siste kvartal.

Dette er imidlertid ingen eksakt vitenskap. Vårt anslag forutsetter også at salget av Apple TV, Beats Electronics (hodeklokker), iPod og annet tilbehør ligger flatt. Men det gir absolutt en pekepinn, og viser at analytikerne som trodde det ville bli solgt mellom 3 og 10 millioner Apple Watch nok har bommet en del.

Les også: Estimatene for Apple Watch spriker kraftig

Så må det sies at tilgjengeligheten for dette produktet foreløpig har vært relativt labert, med både rykter om leveranseproblemer om den tross alt begrensede utrullingen. Klokken ble for eksempel Sverige-klar forrige fredag, og det er ennå ikke kjent når Apple Watch blir lansert i Norge.

Apple har etter siste kvartal en kontantbeholdning på 202,8 milliarder dollar. Det er opp fra 164,5 milliarder dollar for 12 måneder siden.