UTVIKLING

Apple-språket Swift er nå åpen kildekode

– Vi håper at mange vil bidra.

Swift ble introdusert i fjor og er ifølge Apple et av de raskest voksende programmeringsspråkene gjennom tidene. Nå kan språket tas i bruk også på andre plattformer.
Swift ble introdusert i fjor og er ifølge Apple et av de raskest voksende programmeringsspråkene gjennom tidene. Nå kan språket tas i bruk også på andre plattformer.
4. des. 2015 - 10:48

Apples programmeringsspråk Swift ble torsdag offisielt åpen kildekode. Programvaren er utgitt under den romslige Apache 2.0-lisensen.

Det betyr fri bruk av koden, også i lukkende eller proprietære prosjekter, noe som kan være gunstig i kommersiell sammenheng.

Betingelsene er enkelt forklart at man stort sett kan gjøre hva man vil med kildekoden, så fremt man inkluderer den opprinnelige lisensen, krediterer de opprinnelige bidragsyterne og informerer om hvilke deler man eventuelt har endret (dersom man re-distribuerer programvaren eller deler av dem).

Swift ble raskt en suksess etter at Apple i fjor sommer overrasket sitt utviklermiljø med det nye språket, som er ment å erstatte tradisjonsrike Objective-C.

Ønsker bidrag fra eksterne

Koden er lagt ut på Github. Apple har også lansert et eget nettsted Swift.org der blant annet kompilatoren og kjerne-biblioteker er fritt tilgjengelig, blant annet med støtte for operativsystemene iOS, OS X og Linux. Der er det også lagt ut rikelig med dokumentasjon og etablert et utvikler-community.

– Vi håper at mange vil bidra, og vi er åpne for å ta imot endringer fra hvem som helst. Over tid forventer regner vi med å få solide bidrag også fra folk utenfor Apple som arbeidet med prosjektet, sier selskapets programvaredirektør Craig Federighi i et lengre intervju med The Next Web.

Swift blir beskrevet som enklere å lære, mer effektivt enn Objective-C, men de kan også fungere sømløst sammen og kjøre på samme runtime. Selv om Swift representerer fremtiden for Apple-utviklere så har ikke Apple noen planer om å slutte å støtte Objective-C.

Valget av Apache 2.0-lisensen betyr at Swift-støtte nå kan komme til andre utviklingsverktøy (IDE-er, integrated development environment) enn Apples egne Xcode – som bare finnes til Mac. Dette er stort, skriver Mashable.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.