Apple stopper Sonys e-bøker

Nytt regime skviser innholdsprodusenter i App Store.

Apple stopper Sonys e-bøker

Nytt regime skviser innholdsprodusenter i App Store.

Apple har iverksatt et nytt regime for salg gjennom selskapets distribusjonskanal Appstore, ifølge anerkjente New York Times.

Flere innholdsprosenter, deriblant Sony, skal ha fått beskjed om at de ikke lenger får selge innhold som e-bøker, dersom salget foregår utenom Apples egen betalingsløsning.

Striden står om såkalte internkjøp foretatt i selve applikasjonen («in app-payments»).

Apple skal ha avvist Sonys e-bokapplikasjon under påskudd om at alt innhold, som selges gjennom iOS-applikasjoner, heretter må gå gjennom dem.

Det hevder Steve Haber, sjef for Sonys digitale bokvirksomhet overfor New York Times.

Hvis dette medfører riktighet vil det være svært urovekkende for innholdsprodusenter. Mange aktører, også norske, har eller planlegger å utgi applikasjoner til iPhone eller iPad der de selv ordner betalingen.

Apple tar som kjent 30 prosent av omsetningen ved salg av applikasjoner, samt tilleggsfunksjoner eller innhold omsatt internt i applikasjonen.

Alternativet for innholdsprodusenter har til nå vært å ordne betalingen selv, typisk via web. Amazon er blant de store aktørene som på denne måten gir tilgang til deres enorme bokhandel gjennom Kindle-applikasjonen, uten å måtte dele omsetningen med Apple.

Å nekte Sony den samme muligheten kan tyde på at også Amazon risikerer å bli skviset ut av Appstore. Marginene på salg av digitale bøker er trolig så lav at ingen av dem kan leve med å betale Apple 30 prosent av omsetningen.

- Dette er motsatt av hva vi ønsket å tilby markedet. Målet var å tilby innhold på så mange enheter som mulig, ikke én nettbutikk per enhet, sier Sonys Haber til New York Times.

Verken Apple eller Amazon har ifølge avisen ønsket å kommentere saken.

Til toppen