Apple størst på mobil i USA

Dominerer fullstendig sammen med erkefiende.

Apple størst på mobil i USA
Vinneren tar alt: Apple og Samsung kniver om å være den største i det amerikanske mobilmarkedet. Det er ingen som kommer i nærheten av å true de to gigantenes posisjon. Bilde: Bloomberg/All Over Press

I det det amerikanske mobilmarkedet (som ikke bare inkluderer smarttelefoner) er det bare to aktører som gjelder: Apple og Samsung.

Ferske tall fra analyseinstituttet Strategy Analytics gikk Apple forbi Samsung som den største mobilleverandøren til USA i fjerde kvartal i fjor. Dermed kan Apple smykke seg med tittelen som USAs viktigste mobil-leverandøruavhengig om enheten er smart eller ei.

Mens Samsung leverte 16,8 millioner enheter i fjorårets siste kvartal beregnes Apples leveranser til å være på 17,7 millioner enheter. Den tredje største enkeltaktøren på markedet var LG, som leverte 4,7 millioner enheter i USA forrige kvartal. Med andre ord: Markedet er delt i tre: Apple, Samsung og resten av røkla.

Til forskjell fra resten av verden, og særlig i Asia, falt faktisk mobiltelefonsalget fra 2011 til 2012 i USA. Nedgangen var på rett over 10 prosent, men ser vi på fjerdekvartal isolert var oppgangen på 3,6 prosent. Totalt ble det levert 52 millioner enheter i dette kvartalet, mot 166,9 millioner enheter for året som helhet.

Ifølge en pressemelding fra Strategy Analytics er det første gang Apple tar tronen som den største enkeltprodusenten av mobiltelefoner i USA og det er takket være et meget godt salg i fjerde kvartal.

Mens markedsandelen for hele fjoråret var på 26,2 prosent (Samsung hadde en tilsvarende markedsandel på 31,8 prosent) gjorde et knallsterkt fjerdekvartal sitt til at Apple økte sin andel til 34 prosent i de tre siste månedene. Samsung økte også, men mindre, til 32,3 prosent. Både LG og «de andre» måtte avgi markedsandeler til de to store.

Samsung har siden 2008 vært den dominerende mobiltelefon-aktøren i det amerikanske markedet, men selv om de ble slått i fjerde kvartal forventer analytikerne at de kommer tilbake i 2013: En ny versjon av Galaxy S-serien vil kunne hamle godt opp med Apples iPhone.

Apples suksess i kvartalet blir forklart med sitt populære økosystem, generøse subsidier fra mobiloperatørene og varm mottakelse i markedet for iPhone 5.

    Les også: