JUSS OG SAMFUNN

Apple straffes for «4G»

Må punge ut for ulovlig markedsføring.

Apple inngår forlik med australske myndigheter. De må punge ut for bruken av 4G-begrepet i markedsføringen av sitt nettbrett.
Apple inngår forlik med australske myndigheter. De må punge ut for bruken av 4G-begrepet i markedsføringen av sitt nettbrett. Bilde: All Over Press/Bloomberg Getty Images

Apple villedet kunder i markedsføringen av nettbrett. Det har myndigheter og forståsegpåere i en rekke land slått fast.

Det ble reagert på bruken av det ulne «4G»-begrepet. Nye iPad støtter riktignok 4G/LTE-teknologi, men kun på frekvenser brukt i enkelte mobilnett i Nord-Amerika.

At iPad ikke støtter 4G-mobilnett ellers i verden, skal ha blitt for dårlig opplyst. Ingen reagerte kraftigere enn forbrukermyndighetene i Australia, der Apple ble saksøkt for ulovlig reklame.

Nå har partene inngått forlik i saken. Apple betaler 2,25 millioner australske dollar i bot, en sum som tilsvarer rundt 13,5 millioner kroner.

Det melder avisen The Australian.

Slik markedsførte Apple nettbrettet sitt, før de ble tvunget til å endre markedsføringen. Nye iPad støtter heller ikke 4G i norske mobilnett.
Slik markedsførte Apple nettbrettet sitt, før de ble tvunget til å endre markedsføringen. Nye iPad støtter heller ikke 4G i norske mobilnett. Bilde: Apple.no

Domstolen i Melbourne skal imidlertid ikke ha gitt en endelig godkjennelse av forliket, ifølge nettstedet 9to5Mac. Det fremgår ikke om avgjørelsen nå bare er en formalitet, eller om rettens formann eventuelt kan velte forliket.

Også forbrukermyndighetene i Storbritannia, samt i Danmark, Norge og Sverige, har startet eller vurderer etterforskning av Apples markedsføring.

Apple har etter oppstyret endret navnet på iPad-modellene som er utstyrt med SIM-kort. Produktet blir ikke lenger markedsført som «Wi-Fi + 4G», men heter i stedet «Wi-Fi + Cellular».

Teknobabbel

digi.no har i en rekke artikler og kommentarer påpekt at 4G-begrepet kan være svært forvirrende. Les blant annet: «4G» er teknobabbel og – Alle vet at LTE ikke er 4G.

Det er heller ikke hugget i stein at såkalt fjerde generasjons mobilnett må være raskere enn 3G-teknologi. 3G kan ende opp med å bli raskere enn dagens «4G» basert på LTE-teknologien (Long Term Evolution).

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.