RESULTATERFINANS

Apple-tall sjokkerte selv optimistene

Overskuddet i siste kvartal økte med 47 prosent, langt mer enn ventet.

Bilde: Per Ervland

Apple publiserte i går sine tall for regnskapsårets siste kvartal, som ble avsluttet 26. september. Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 24 prosent til 9,87 milliarder dollar, mens nettoresultatet etter skatt økte med 47 prosent til 1,67 milliarder dollar. Aksjonærene kan glede seg over et nettoresultat per aksje på 1,82 dollar, mot 1,26 dollar for et år siden.

Apple har en noe aparte måte å presentere sine tall på: De opererer med fem ulike «driftssegmenter» («operating segments»): Amerika, Europa, Japan, detaljister og «andre». «Andre» er presisert å omfatte blant annet Asia/Stillehavet og Filemaker. Omsetningen som er oppgitt for henholdsvis Amerika og Europa, med økning på henholdsvis 20 prosent til 4,3 milliarder dollar og 45 prosent til 2,5 milliarder dollar, omfatter altså ikke det som er solgt gjennom detaljist, der økningen var 9 prosent til 1,9 milliarder dollar. I driftssegmentet Japan økte omsetningen med 36 prosent til 0,43 milliarder dollar, i «andre» var økningen 39 prosent til 0,78 milliarder dollar.

Fordelingen per produkt viser at den største omsetningsøkningen er innen iPhone og relaterte produkter og tjenester, det vil si inntekter også fra avtaler med teleoperatører og fra tilleggsprodukter.

Mens antallet solgte iPhone øker med bare 7 prosent til 7,4 millioner enheter, er omsetningen nesten tredoblet, fra 0,8 milliarder dollar til 2,3 milliarder dollar.

Økningen i den iPhone-relaterte omsetningen er på 1,491 milliarder dollar, over tre firedeler av den samlede omsetningsøkningen på 1,975 milliarder dollar.

Det finnes flere mulige forklaringer på dette. De store produksjonsinvesteringene kan være betalt og avskrevet, slik at hvert nytt salg nærmest består av ren profitt. En annen forklaring kan være at tallet omfatter et hopp i inntektene fra App Store, i tråd med analysen som mobilannonseselskapet AdMob leverte i slutten av august i år, om at App Store er en gullgruve. En tredje er at Apple greier å tyne langt mer ut av mobiloperatørene enn i iPhones lanseringsperiode.

Apples forrige store hit, iPod, er på vikende front. Volumet falt 8 prosent til 10,2 millioner enheter, mens omsetningen falt 6 prosent til 1,56 milliarder dollar.

Rubrikken for «andre musikkrelaterte produkter og tjenester», det vil si i all hovedsak iTunes og tilleggsutstyr til iPod, økte omsetningen med 22 prosent til 1,02 milliarder dollar.

Innen pc-er opplever Apple en trend tilsvarende andre leverandører, bortsett fra at oppgraderingen av operativsystemet («Snow Leopard») ser ut til å ha gitt et ekstra puff. Volumet øker med 17 prosent, til 3,05 millioner enheter, mens omsetningen øker med 9 prosent til 3,95 milliarder dollar. Stasjonære Mac er ned 16 prosent i volum, til 0,79 millioner enheter, og ned 20 prosent i omsetning, til 1,09 milliarder dollar. Bærbare Mac økte 35 prosent i volum, til 2,27 millioner enheter, og 27 prosent i omsetning, til 2,87 milliarder dollar. Bærbare fortsetter å øke på bekostning av stasjonære, og billige bærbare tar andeler fra de mer påkostede.

Ellers går programvareavdelingen til Apple mer enn bare rimelig bra: Omsetningen øker med 18 prosent til 0,65 milliarder dollar.

Apples finansdirektør Peter Oppenheimer sier han er «henrykt» over fjerde kvartal og hele regnskapsåret 2008–2009.

– For hele året økte vi omsetningen med 12 prosent og nettoresultatet med 18 prosent i svært utfordrende økonomiske omgivelser, sier Oppenheimer.

For inneværende kvartal, med det tradisjonelt sterke julesalget, venter Oppenheimer en omsetning mellom 11,3 milliarder dollar og 11,6 milliarder, og nettoresultat per aksje på 1,70 til 1,78 dollar.

Reaksjonene til analytikerne, slik de er referert i amerikansk finanspresse, er preget av noe nær vantro.

Resultatene var langt bedre enn selve de mest optimistiske hadde ventet.

– Jeg er sjokkert, sier analytiker Shaw Wu i Kaufman Brothers til Wall Street Journal.

De gode tallene tolkes som nok en bekreftelse på at IT-bransjen er i ferd med å legge krisen bak seg, på samme måte som de siste regnskapene fra IBM, Google og Intel.

Apple-aksjen, som har nær doblet seg det siste året, la på seg ytterligere 6 prosent da tallene ble kjent.

Oppenheimers forventning til første kvartal i 2009–2010 tolkes som «mindre tilbakeholden» enn Apple har for vane.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.