Apple taper penger igjen

Steve Jobs må igjen konstatere at Apple-regnskapet gjøres opp med røde tall på bunnlinja. Men noen formidabel sprekk er det ikke snakk om.

Steve Jobs må igjen konstatere at Apple-regnskapet gjøres opp med røde tall på bunnlinja. Men noen formidabel sprekk er det ikke snakk om.

Med IBM som et hederlig unntak har det ikke vært mange teknologiresultater å smile av i det siste. AMD taper penger, Intel skuffer, og nå også Apple.

Apple Computer Inc har unngått minus i sine regnskaper hvert eneste kvartal siden selskapet karret seg over på plussiden tidlig i 2001 etter en lang periode i skyggenes dal. Men onsdag kveld norsk tid blinket Apple-tickeren igjen med rødt: Selskapet tapte 45 millioner dollar i sitt fjerde fiskalkvartal (avvikende regnskapsår, avsluttet 28. september), mot et positivt resultat på 66 millioner dollar i samme periode i fjor.


Men omsetningen har falt bare såvidt - utviklingen er tilnærmet flat - fra 1,45 milliarder i Q4 i fjor til 1,44 milliarder dollar i inneværende års siste kvartal. Det er da heller ikke driften Apple taper penger på, men selskapet velger å ta en rekke større engangskostnader/avskrivninger på til sammen 49 millioner dollar nå i det avsluttende kvartalet.

Ser en bort fra disse av- og nedskrivningene ville Apple fortsatt gått i pluss i perioden, nærmere bestemt med 7 millioner dollar.

Noen krise er altså ikke under oppseiling, men Apple-sjef Steve Jobs understreker at det fortsatt er tøft å drive butikk i IT-markedet nå.


- Vi ser ingen tegn til at IT-industrien vil ta seg opp med det første, etterspørselen er fortsatt lav og mange bedrifter er forsiktige med å investere, sier Jobs som likevel kan være trygg på at Apple har finansielle muskler til å bære tunge tider: Apple har 4,3 milliarder dollar på bok og er det man kaller bunnsolid.

Men Q4-tallene skuffer likevel mer enn kontantene smaker, derfor sendes Apple-aksjen ned 60 cents, eller fire prosent (ny sluttnotering på 14,56 dollar) i etter-børs-handelen på Nasdaq onsdag kveld.

Mer spennende finansnyheter på teknologifronten senere i dag: Både Microsoft og kriserammede Sun Microsystems vil rapportere kvartalstall torsdag kveld norsk tid.

Til toppen