Apple ut mot fransk anti-DRM-lov

Apple er i harnisk over en ny fransk lov som forbyr binding av innhold til utstyr for avspilling.

Apple er i harnisk over en ny fransk lov som forbyr binding av innhold til utstyr for avspilling.

Apple reagerte i går for første gang på en ny lov som den franske nasjonalforsamlingen formelt vedtok i med stort flertall i går etter mange ukers debatt, om piratkopiering, digital opphavsrett og tilgrensende emner. Vedtaket må gjennom landets senat før loven kan tre i kraft. Dette vil skje i løpet av noen uker: Tidsrammen er usikker, men flertallet for er klart allerede.

    Les også:

Den nye franske loven innebærer at systemer for håndheving av opphavsrett til digitalt innhold – DRM for «digital rights management» – ikke kan hindre kopiering av lovlig ervervet materiale til det utstyret brukeren finner det for godt å bruke. Den slår også fast at DRM-ordninger ikke kan hindre programvare i åpen kildekode fra å brukes til å spille av innhold med kopibeskyttelse.

Det innebærer at Apple ikke kan hindre musikk og annet innhold som er lastet ned fra iTunes fra å kopieres til andre spillere enn iPod.

Apples reaksjon etterlater ingen tvil om at selskapet vil bekjempe loven med alle mulige midler.

– Sannsynligvis vil salget av iPod øke etter hvert som brukerne fritt laster dem med «interoperabel» musikk som ikke kan gis tilstrekkelig vern. Gratis filmer for iPod vil følge etter i det som raskt vil utvikle seg til å bli en statsstøttet piratkultur, heter det i en offisiell uttalelse.

Det har vært spekulert i at Apple vil forlate markedet i Frankrike framfor å bøye seg for den nye loven. Selskapets kommentar inneholder ingen antydning om hva slags konkret reaksjon som vurderes.

Til toppen