BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple vant SIM-kortstriden

Kortene blir 40 prosent mindre med ny standard.

SIM-kort brukes for å knytte en mobilenhet til en brukerkonto på en sikker måte. Det første SIM-kortet ble laget i 1991.
SIM-kort brukes for å knytte en mobilenhet til en brukerkonto på en sikker måte. Det første SIM-kortet ble laget i 1991. Bilde: PantherMedia/Manfred Grafweg
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 2012 - 08:46

Smart Card Platform Technical Committee i standardiseringsorganisasjonen ETSI (European Telecommunications Standards Institute) vedtok i slutten av forrige uke en standard for en fjerde formfaktor for SIM-kort, 4FF, også kalt «nano-SIM». Standarden er basert på et ikke så rent lite omstridt forslag fra Apple.

Apples forslag var ikke det eneste. Både Nokia og RIM hadde også kommet med egne forslag, men til slutt stod det mellom forslagene fra Apple og Nokia.

Allerede i april skulle ETSI-komiteen ha stemt over forslagene, men avstemmingen ble utsatt fordi det ikke var mulig for medlemmene å komme til bred enighet. Nokia hevdet at Apples forslag ikke overholder de tekniske kravene som ETSI på forhånd hadde kommet med. Også RIM og Motorola hadde samme syn.

Siden avstemmingen nå har blitt gjennomført, en del medlemmer ha skiftet syn. Eventuelt har Apple lykkes å få med flere lokale representanter med i komiteen, noe som også var et stridsspørmål tidligere i vår. Den gang truet Nokia også med å blokkere hele standarden ved å nekte å lisensiere ut relaterte patenter som selskapet eier.

I pressemeldingen skriver ikke ETSI riktignok spesifikt at det er Apples forslag som er vedtatt, men dimensjonene stemmer. Den vedtatte formfaktoren er et kort som måler 12,3 x 8,8 x 0,67 mm. Det skal dermed være 40 prosent mindre enn det minste av dagens SIM-kort, «micro-SIM».

– Dagens SIM-kortdesign krever betydelig plass inne i en mobil enhet. Denne plassen blir stadig mer verdifull i dagens håndsett som leverer stadig mer funksjonalitet, skriver ETSI i pressemeldingen.

En fordel med den vedtatte formfaktoren er også at den kan pakkes på en slik måte at den er bakover-kompatibel med dagens SIM-kort. Det nye kortet vil tilgang den samme funksjonaliteten som dagens kort.

Nokias (til venstre) og Apples forslag til den fjerde formfaktoren for SIM-kort. Det er Apples forslag som nå har blitt vedtatt. <i>Bilde: RIM/ETSI</i>
Nokias (til venstre) og Apples forslag til den fjerde formfaktoren for SIM-kort. Det er Apples forslag som nå har blitt vedtatt. Bilde: RIM/ETSI

Nokia er stadig misfornøyde, men vil ikke lenger blokkere standarden.

– Nokia mener fortsatt at det valgte nano-SIM-forslaget er teknisk underlegent og ikke egnet for en rekke bruksområder, men ETSI Smart Card Platform Technical Committee har tatt en beslutning. Nokia mener at den eksisterende micro-SIM (3FF) vil fortsette å være det foretrukne valget for mange produsenter og enheter, slik at det til syvende og sist er markedet som vil avgjøre om 4FF blir utbredt, sier en talsperson for Nokia til blant annet The Verge.

– Fordi Nokia mener at ETSI har tatt skritt for å komme i møte Nokias opprinnelige bekymringer over standardiseringsprosessen, har vi underrettet ETSI om at vi er forberedt på å lisensiere alle Nokia-patenter som er essensielle for å implementere standarder, i henhold til FRAND-betingelser.

Apple har på sin side lovet å tilby royaltyfrie lisenser til det som nå er den nyeste formfaktoren for SIM-kort.

SIM-kort, eller UICC (Universal Integrated Circuit Card) som kortene offisielt heter, har vært en stor suksess. Ifølge ETSI har det blitt laget mer enn 25 milliarder slike kort så langt, og det tas for tiden i bruk mer enn 4,5 milliarder nye SIM-kort hvert år,

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.