Apple vil fange iPhone-tyvens fingeravtrykk

Kan gjøre det mindre attraktivt å stjele utstyret ditt.

Apple levert i går inn patentsøknad på funksjonalitet ment å fange opp biometriske data, som fingeravtrykk, ved forsøk på uautorisert adgang til f.eks smarttelefon eller nettbrett.
Apple levert i går inn patentsøknad på funksjonalitet ment å fange opp biometriske data, som fingeravtrykk, ved forsøk på uautorisert adgang til f.eks smarttelefon eller nettbrett. (Bilde: Illustrasjon, Colourbox)

Kan gjøre det mindre attraktivt å stjele utstyret ditt.

Smarttelefoner har i dag funksjonalitet av typen «finn min telefon», som dersom dette er påskrudd gir håp om å kunne spore opp gjenglemt eller stjålet utstyr.

Tilsvarende er lokaliseringsfunksjon også tilgjengelig for nettbrett, enten med operativsystem levert av Google, Microsoft eller Apple.

Sistnevnte har nå levert patentsøknad på funksjonalitet som i framtidens iPhone og iPad kan gjøre livet litt surere for tjuvradder.

Patentsøknaden som dukket opp i går er utstyrt med den forklarende tittelen «Biometric capture for unauthorized user identification», melder nettstedet Apple Insider.

Forsøker å fange tyven

Ideen dreier i enkelhet seg om en serie metoder for å lagre biometrisk informasjon fra en uautorisert bruker. Dette vil kunne skje under gitte forutsetninger.

En trigger vil typisk være at noen taster inn feil pinkode eller passord. Utfallet av en feilslått autentisering eller forsøk på innlogging kan være at enheten fanger opp fingeravtrykk, og/eller knipser bilde. Lyd- og videoopptak er også nevnt i søknaden.

Dataene som fanges opp kan deretter umiddelbart bli sendt til en forhåndsdefinert epostadresse, et telefonnummer eller lignende. For eksempel utstyrets rettmessige eier.

Eller som teknologinettstedet Version2 spekulerer: kanskje direkte til politiet?

Ingen ting av dette vil hindre en informert og teknisk kyndig tyv fra å ta visse forholdsregler, som å hindre kommunikasjon ved å ta i bruk en type faraday-bur (se vår eldre artikkel: denne posen hindrer fjernsletting). Men dersom tiltaket kan stanse vinningsforbrytelser, eller bidra til oppklaring, så er det kanskje verdt bryet likevel?

Nå er dette riktignok bare en patentsøknad, og slike trenger på ingen måte bety at den beskrevne funksjonaliteten eller «oppfinnelsen» ender opp i faktiske produkter.

Kommentarer (29)

Kommentarer (29)
Til toppen