Apple vil kneble ryktespredere

Apples søksmål mot nettsteder som har publisert forhåndsomtale av Mac-produkter kan skade åpenhet, frykter medieeksperter.

Apples søksmål mot nettsteder som har publisert forhåndsomtale av Mac-produkter kan skade åpenhet, frykter medieeksperter.

Apple vil kneble ryktespredere. I retten i forrige uke ble det slått fast at Apple ikke bare kommer til å saksøke dem som publiserte Apple informasjon, men også Mac entusiastene på web-siden Think Secret som hjalp til med å få nyhetene fysisk publisert, skriver CnetNews.

Medieeksperter frykter nå at selskaper skal nedfelle regler som forbyr publisering av bedriftshemmeligheter og legge munnkurv på media eller andre kilder. Dersom kilden skulle være Apple-ansatte må disse tas i stedet.

Men Mac kan ha et poeng, mener advokatselskapet Shaw Pittman, som slår hardt ned på bedriftshemmeligheter som i ondskapsfullt øyemed bli publisert av mellommenn.

Apple har tidligere stevnet Think Secret og to andre nettsteder med krav om å oppgi kilden til dem som gav informasjonen.

Dermed kan mediene være i fare for å miste kritisk informasjon, som nå kan risikeres å bli diktert av enten selskaper eller myndigheter.

Spørsmålet er nå om en journalist kan bli saksøkt for å lage en sak på et mangelfullt produkt som følge av lekkasje fra andre kilder.

Saken vil slites mellom det å beskytte nyskaping og opphavsrett mot fri tale og ytringsfrihet, som begge vil ha sine klare grenser.

Til toppen