BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple viste fram iCloud

Vil gjøre nettskyen til senteret i kundenes digitale liv.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juni 2011 - 08:57

Apple introduserte i går iCloud, et sett med nettskybaserte tjenester som kan benyttes sømløst av ulike applikasjoner til iOS-enheter og Mac-er, men også til en viss grad Windows-pc-er. Men tjenestene vil først bli lansert til høsten.

Hovedfunksjonaliteten iCloud er automatisk synkronisering av informasjon og innhold på tvers av de tilknyttede enhetene, slik at endringer som gjøres for eksempel i et dokument på én enhet, raskt vil bli synlige også på de andre enhetene. Dette gjøres mulig ved hjelp av trådløst nettverk og et eget programmeringsgrensesnitt, iCloud Storage API, som er knyttet til nettskytjenesten iCloud Storage. Her får brukerne fem gigabyte med gratis lagringsplass, med mulighet for å kjøpe mer. I tillegg kan brukerne fritt lagre alt av musikk, apper og bøker som de har kjøpt fra Apple, og synkronisere dette på tvers av opptil ti iOS-enheter.

iCloud Backup er en ren iOS-tjeneste for sikkerhetkopiering av dataene på iPhone, iPad og iPod touch. Dette vil skje daglig via WLAN når enheten lades. Innholdet som sikkerhetskopieres inkluderer musikk, apper og bøker som er kjøpt av Apple, foto og video i Camera Roll, enhetsinnstilling og applikasjonsdata. Tjenesten skal gjøre det enklere flytte dataene dersom man erstatter enheten med en ny iOS-enhet.

iCloud inkluderer også den MobileMe-tjenestene for kontakter, kalender og e-post, som har blitt skrevet om fra bunnen av.

Photo Stream-tjenesten laster automatisk opp bilder som tas eller importeres med enhver av de tilknyttede enhetene. Støtte for tjenesten er bygget inn i fotoapplikasjonene i iOS og iPhoto på Mac, men de vil dessuten lagres i Pictures-mappen til Windows Vista og nyere. iOS-enheter vil bare ha tilgang til de tusen nyeste bildene på grunn av plassbegrensninger. Bildene vil heller ikke bli lagret i nettskyen i mer enn 30 dager, noe Apple mener er tilstrekkelig tid for at brukerne skal kunne laste ned bildene til alle enhetene.

Photo Stream-tjenesten i iCloud vil synkronisere bilder på tvers av iOS-enheter, Mac og Windows-pcer. <i>Bilde: Apple</i>
Photo Stream-tjenesten i iCloud vil synkronisere bilder på tvers av iOS-enheter, Mac og Windows-pcer. Bilde: Apple

Med iTunes in the Cloud kan brukerne laste ned tidligere kjøpt iTunes-musikk til samtligere iOS-enheter uten ekstra kostnad. Mer oppsiktsvekkende er iTunes Match, en tjeneste som erstatter musikk som ikke er kjøpt via iTunes med DRM-frie 256 kbit/s AAC-versjoner av de samme sporene, dersom de finnes i iTunes Store. Dette skal gå mye raskere enn at brukeren laster opp alle filene til nettskytjenesten selv. Denne tjenesten vil koste 25 dollar i året. Slutter man å betale, vil musikken som ikke er kjøpt via iTunes forsvinne fra nettskytjenesten.

iTunes in the Cloud er tilgjengelig i en betaversjon for iOS 4.3.3 nå – men trolig bare i USA. Den vil kreve iOS 5 når den blir lansert til høsten.

Cloud Storage API er nå tilgjengelig for utviklere, sammen med en betaversjon av iCloud.

I likhet med iPhone-navnet, er heller ikke iCloud-navnet ubrukt fra før. Det har i flere år vært navnet til den virtuelle desktop-tjenesten til svenske Xcerion. Denne ser nå ut til å ha skiftet navn til CloudMe. Apple skal ifølge ubekreftede rapporter ha betalt 4,5 millioner dollar for icloud.com-domenet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.