BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apples FireWire-monopol irriterer PC-bransjen

Apple forlanger lisenspenger av andre selskaper som utnytter Apples opprinnelige FireWire/IEEE 1394-teknologi, noe som har satt sinnene i kok hos mange av de berørte selskapene som nå vurderer å utvikle en ny og uavhengig utgave av FireWire.

Harald Brombach og Jens Kanden
25. jan. 1999 - 15:01

Ifølge EE Times ønsker Apple å innkassere opp til 1 dollar per IEEE 1394-port som blir produsert. Mange brikke- og systemprodusenter protesterer nå kraftig mot Apple lisensieringsprogram og mener at det kan forsinke hele prosessen med å gjøre IEEE 1394 til et standard grensesnitt i PC-er. Andre bransjekjennere mener at FireWire-toget er kommet så langt at det ikke kan stoppes.

Apple, på sine side, hevder at selskapet har et lisensieringprogram som ikke skiller seg vesentlig fra vanlig praksis i bransjen og viser til Sonys MPEG-lisensiering og Dolbys program for audio-lisensiering.

Ifølge EE Times har dette nå ført til at enkelte produsenter av IEEE-brikker nå jobber med å utvikle en bakoverkompatibel, men konkurrerende standard som ikke er basert på Apples patenter. Den planlagte standarden som foreløpig har fått navnet 1394B, skal være dobbelt så rask som IEEE 1394, det vil si 800 Mbit/sek.

IEEE 1394 ventes fortsatt å bli en utbredt standard for eksterne enheter med store båndbreddekrav, blant annet harddisker, skannere og digitale kameraer. Gruppen bak 1394B håper nå å lede oppmerksomheten over til den nyere standarden, men analytikere mener at dette vil bli en tøff oppgave siden IEEE 1394 allerede er i siget. Blant de største produsentene av IEEE 1394-brikker i dag er Texas Instruments. Selskapet håper på å produsere 10 millioner 1394-brikker i år.

Hvis Apple holder på sitt, kan selskapet tjene tre dollar på en treports IEEE 1394-brikke som selges for fem dollar. Det vil si at Apple vil tjene mer på brikken enn det produsenten gjør. Dette betyr meget hyggelige inntekter for selskapet som har satt lønnsomhet øverst på dagsorden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.