Apples hektiske sommer

"Alt" har skjedd i Apple i sommer, og det meste av det vil bli gjenstand for ytterligere diskusjon når Macworld begynner i Boston tirsdag. Men ikke fortvil om du har vært på ferie den siste måneden og gått glipp av alt. Nedenfor oppsummerer digi Apples hektiske sommer.

"Alt" har skjedd i Apple i sommer, og det meste av det vil bli gjenstand for ytterligere diskusjon når Macworld begynner i Boston tirsdag. Men ikke fortvil om du har vært på ferie den siste måneden og gått glipp av alt. Nedenfor oppsummerer digi Apples hektiske sommer.

Apple har fått kjørt seg de siste ukene: Gil Amelio er borte fra sjefsstolen, Apple har lansert Mac OS 8.0, Jobs er tilbake for fullt, ny sjef skal ansettes, resultatet for andre kvartal er lagt frem, nye produkter er lansert, en rykteflom uten like omgir i disse dager selskapet - og tirsdag starter altså Macworld Expo.

Har du mistet oversikten?

Fortvil ikke.

Nedenfor gir digi deg kortversjonen av sommerens hendelser i Apple. Og synes du dét blir for overfladisk, kan du lese sak for sak i sin fulle lengde ved å velge lenkene som står til høyre på denne siden.

Apple kopierer Dell

Mye taler for at Apple følger trenden i PC-bransjen med direktesalg og ordrebasert produksjon. Kunngjøringen ventes på Macworld-messen denne uken. Det kan se ut som Apple kommer til å kopiere forretningsmodellen til PC-suksessen Dell Computer. Computer Reseller News (CRN) rapporterer at Apple vil kunngjøre dette på den kommende Macworld-messen i Boston.

Direktesalg av Apple-utstyr passer bra med rapportene om at Apple ønsker å gi en styreplass til Joel Kocher, president i Mac-kloneprodusenten Power Computing Corp. Han har sogar versért som kandidat til stillingen som administrerende direktør. Kocher har hjulpet Power Computing til suksess via direktesalg, og han har i tillegg bakgrunn som direktør i Dell Computer. De to andre store Mac-kloneprodusentene - Motorola og Umax - har også hatt hell med å selge direkte til Mac-kunder.

Nye PowerPC brikker

Motorola og IBM introduserte mandag tre PowerPC mikroprosessorer, inkludert to nye brikker og en høyhastighets oppgradering av 604e-brikken. Til Nando Infotech sier Motorola og IBM at de vil introdusere deres nyutviklede 740- og 750-brikker, som vil selges med klokkehastigheter opptil 266MHz, og en raskere 604e-brikke som opererer ved klokkehastigheter så høyt som 350 MHz.

Mac-magasiner slås sammen

Ziff-Davis og IDG har nå gått sammen og laget en intensjonsavtale angående deres Macintosh-magasiner. Avtalen fører til at Macworld, MacUser og MacWeek får samme redaksjon. Ziff-Davis og International Data Group, verdens to ledende datamagasinforlag og inntil nå bitre fiender, har skrevet under en 50-50 joint venture-avtale. Avtalen innebærer at Macworld og MacUser slås sammen til ett magasin, mens MacWeek fortsatt vil komme ukentlig i det formatet det har i dag.

Apple dropper Mac OS-lisensiering?

Før helgen nådde forholdet mellom Mac-kloneprodusentene og Apple et nytt bunnpunkt, med rapporter om at Apple ikke vil lisensiere fremtidige utgaver av sine operativsystemer. Sirkuset rundt Apple Computer synes ingen ende å ta. Det meldes at Steve Jobs' skepsis til Mac-klonemakere kan føre til at Apple slutter å lisensiere sine operativsystem - Mac OS og Rhapsody.

Ellison inn i Apple-styret?

Etter å ha ligget lavt et par måneder, har toppsjef i Oracle - Larry Ellison - igjen dukket opp i Apple-manesjen. Fredag uttalte Ellison til den franske finansavisen La Tribune at han blir innlemmet i Apple-styret, og at dette vil bli offentliggjort mandag, melder nyhetsbyrået Reuters. Ellison - som lagde sirkus med sitt mye omtalte oppkjøpsforsøk av Apple i mars/april - sa også at han vil investere egne penger i Apple, uten at han vil gi noen ytterligere detaljer. Ellisons eventuelle inntreden i Apple gir støtte til ryktene om at Apple vil satse på nettverkscomputere. Det blir sagt at Steve Jobs vurderer et krasj-program for å få en Apple nettcomputer på markedet i løpet av få måneder. Tanken er at nettcomputere representerer et jomfruelig marked hvor Apple har en bedre sjanse enn i PC-markedet hvor Wintel-duopolet Microsoft og Intel råder.

Motorola med PowerBook-klone

Det er ventet at Motorola vil være den første av de store klonemakerne som presenterer en bærbar Macintosh-klone. Presentasjonen vil skje i forbindelse med Macworld i Boston. Motorola vil gå stille i gangen under lanseringen. Egentlig har de ikke lov av Apple å produsere slike maskiner, men nå vil de altså presse Apple til også å lisensiere bærbare maskiner. Apple har vært meget steile når det gjelder å gi dagens klonemakere lisens på produksjon av bærbare maskiner. Mye tyder på at Motorolas utspill vil påvirke dette.

Rykteflom rundt Apple

Spekulasjonene rundt Apple Computer har nådd uante proposjoner de siste dagene.Det heteste ryktet - som den amerikanske papir- og onlinepressen nå nærmest regner som et faktum - er at Steve Jobs blir styreformann i Apple Computer, en posisjon han mistet for 12 år siden. Jobs har tatt over keynote-presentasjonen til Gil Amelio på Macworld som starter 5. august, og stalltipset er at den formelle kunngjøringen vil komme da.

Selger OS 8.0 uten avtale

Apple og Mac-klonemakernes krangling har ført til at klonemakerne, med Power Computing i spissen, vil levere sine Mac-kloner med Mac OS 8.0 uten egen lisens. Nå er de lei av å vente på utspill fra Apple og selger sine maskiner med OS 8.0 ferdiginstallert uten godkjennelse fra Apple. Utgangspunktet for kranglingen er at de ikke klarerer å bli enig om lisensavtalen. Power Computing har idag ikke avtale med Apple om å Mac OS ferdiginstallert på sine maskiner.

Mac OS 8 - en salgssuksess

Et internt Apple-memo viser at salget avMac OS 8 går over all forventning. Ikke bare selger operativsystemet bra,det stimulerer også til salg av maskinvare og annen programvare. Det er nettstedet Mac OS Rumors som har skaffet memoet fra Apple, hvor det står å lese at salget av Mac OS 8 i USA har vært meget bra. I tillegg har salget av Mac OS 8 stimulert salget av maskinvare og annen programvare.

Jobs sier nei

Såpeoperaen i Cupertino fortsetter. Amerikansk presse har lansert Steve Jobs som kandidat for styreformannsjobben i Apple. Jobs selv benekter at han er aktuell til jobben. Da ryktet spredde seg på Wall Street om at Steve Jobs ville bli tilbudt å styreformann i Apple, steg aksjekursen til Apple med fem prosent. Investorene tror dermed at Jobs vil være et meget godt emne for å ta over Gil Amelio halvspiste Apple.

Apples periferi-avdeling i fare

Forrige uke ble det rapportert at Apple vurderer å stoppe produksjon av blekkskrivere. Denne uken blir det sagt at hele Apples periferi-avdeling vil bli sanért. Dermed kan det bli slutt på digitale kameraer, skannere og blekkskrivere med Apple-logo. Kilder i Apple Computer sier selskapets periferi-divisjon, bestående av skrivere, skannere, og digitale kamera, er under lupen. Andre kilder i Apple skal ha sagt at selskapet dropper samarbeidet med Hewlett Packard -som resulterte i fargeblekkskriverne StyleWriter 4100, 4500 og 6500 (lansert i juni).

Apple opp 40 prosent på én uke

Aksjekursen til Apple Computer Inc. var helt nede i 12,75 dollar dagen etter Gil Amelio trakk seg. Dagen etter Apple kunngjorde et underskudd i siste kvartal på 56 millioner dollar, steg aksjeprisen med hele ti prosent. Stigningen er et resultat av at kvartalsunderskuddet var mye lavere enn forventet, og flere investorer har fått tilbake troen på at Apple kan bli et lønnsomt selskap iløpet av 1997.

Bedre enn fryktet

Apple la fram bedre resultater enn forventet for tredje kvartal. Analytikerne hadde spådd at tapet villle bli på nærmere 70 millioner dollar, men Apple slapp unna med et minus på "bare" 56 millioner dollar. Apples salgsinntekter for tredje kvartal ble USD 1.737 millioner - opp fra USD 1.600 millioner fra forrige kvartal, men en nedgang på 20 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

Amelio går av

Onsdag 9. juli meldte Apple at Gil Amelio, styreformann og administrerende direktør i Apple, hadde trukket seg i samvar med styrets ønske. Oppsigelsen kom én uke før regnskapet for tredje kvartal skulle legges fram. Fram til Apple har ansatt ny toppsjef har økonomidirektør Fred Anderson overtatt styringen. Steve Jobs, som var en av Apple-gründerne, har fått en utvidet rådgiverrolle overfor Apples styre og ledelsesteam. Det er satt ned en egen komité for å finne Amelios etterfølger.

Jobs plukker ut ny sjef

Steve Jobs blir rådgiver for Apples styre og skal selv være med å velge den nye sjefen for selskapet. Enkelte analytikere hevder at Amelio ble bedt av styret om å trekke seg. Hvilken rolle Steve Jobs har hatt i denne prosessen er uklar, men det er kjent at han har kritisert Amelio i samtaler med venner og styremedlemmer. I perioden fram til den nye presidenten er ansatt vil den gamle gründer Steve Jobs få en nøkkelrolle i Apple. Han skal være spesialrådgiver for både styret og ledelsesteamet. Apple har ikke spesifisert hans arbeidsområde noe nærmere og Jobs selv har nektet å kommentere dette.

Amelio for snill?

I sin korte periode som toppsjef i Apple kuttet Amelio kostnadene med USD 600 millioner for å bedre Apples likviditet. Analytikere mener imidlertid at han ikke kuttet hardt nok, og noen sier at grunnen til det var fordi han ville ha et godt forhold til de ansatte. Tidligere medarbeidere hevder at Amelio heller ikke hadde noen langsiktig strategi. Andre har kritisert hans oppkjøp av Steve Jobs' NeXT Software i desember. De mener at han betalte for mye for et produkt som er utrangert.

Utviklernes ønskeliste

For tolvte året på rad gikk MacHack av stabelen i Michigan i USA. De tre siste årene har konferansen satt opp en liste over forhåpninger og bekymringer overfor Apple og deres teknologier. Listen er laget på grunnlag av direkte samtaler, ansikt-til-ansikt om du vil, mellom representanter fra Apple og konferansedeltakerne. Viktigste råd: Apple må levere produkter uten bugs...

Analytikernes ti beste råd

MacWeek har spurt analytikere om hva de ville gjøre hvis de skulle styre Apple. De fleste setter ytterligere kostnadskutt øverst på prioriteringslista, mens analytikerne er uenige om Steve Jobs' framtid i selskapet. Gjennomfør ytterligere kostnadskutt, er første råd - tett fulgt av en anbefaling om å bytte reklamebyrå.

Ønsker du flere Apple-saker, kan du gjøre fritekst-søk i vinduet nedenfor, eller velge tema-knappen øverst til venstre på denne siden.

Til toppen