KARRIERE

Apples iPod-sjef blir ny toppleder i Palm

Jonathan Rubinstein er grunnen til at nye Palm Pre synkroniserer med iTunes.

Jonathan Rubinstein er kjent for sine avgjørende bidrag til både iMac og iPod.
Jonathan Rubinstein er kjent for sine avgjørende bidrag til både iMac og iPod.
11. juni 2009 - 14:23

I går kunngjorde Palm at arbeidende styreformann Jonathan Rubinstein overtar som toppsjef (CEO) etter veteranen Ed Colligan som trekker seg etter 16 år i selskapet.

Rubinstein kom til Palm i oktober 2007, etter nesten ti år i Apple, der han ledet utviklingen av to av selskapets mest framgangsrike produkter, forbruker-pc-en iMac og mediespilleren iPod.

Rubinstein er født i 1956. Han utdannet seg først til elektroingeniør og tok siden en mastergrad i informatikk. I 1990 rekrutterte Steve Jobs ham til NeXT, et selskap som skulle lage avanserte arbeidsstasjoner basert på IBMs PowerPC-prosessor, med tilhørende programvare. Da NeXT ga opp maskinvaresatsingen videreførte Rubinstein den i et eget selskap som i 1996 ble kjøpt av Motorola.

I 1996 var Apple i dyp krise, og Steve Jobs hadde latt seg overtale til å fungere som uformell rådgiver for selskapet. Han tok kontakt med Rubinstein som sa ja til en jobb som sjef for maskinvareutvikling.

Jonathan Rubinstein er kjent for sine avgjørende bidrag til både iMac og iPod.
Jonathan Rubinstein er kjent for sine avgjørende bidrag til både iMac og iPod.

På dette tidspunktet kunne Apple virke som alt annet enn en tiltrekkende arbeidsplass. Regnskapet for 1996 ble gjort opp med 816 millioner dollar i minus. Men Rubinstein mente selskapet var verdens siste innovative volumleverandør av datamaskiner.

Rubinstein iverksatte prosjekter for nye produkter, samtidig som han kuttet kostnader. Han sto bak utviklingen av G3 som ble lansert i slutten av 1997, og av iMac som kom året etter.

Så ble Rubinstein tildelt en tilsynelatende umulig oppgave: Jobs ga ham åtte måneders frist på å utvikle en bærbar musikkspiller. Rubinstein kvitterte med iPod, en av historiens mest framgangsrike produkter innen forbrukerelektronikk.

Rubinstein forlot Apple i april 2006, og dukket altså opp i Palm femten måneder seinere, som arbeidende styreformann. Hans jobb var å lede selskapets utviklingsvirksomhet. Han gis æren for den Linux-baserte smartmobilen Palm Pre som ble lansert i forrige uke. Palm Pre sammenliknes med Apple iPhone, og vekker utbredt interesse og begeistring. En av egenskapene er at den støtter synkronisering av DRM-frie musikkfiler ved hjelp av Apple iTunes.

Den nye toppsjefen i Palm tiltrer allerede i dag. Børsen kvitterte for utnevnelsen ved å sende Palm-aksjen 3,2 prosent opp.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.