ANALYSER

- Apples restriksjoner fremmer konkurransen

App Store er sin egen fiende, hevder profilert ekspert.

10. aug. 2009 - 09:38

Apple sier stadig oftere nei til applikasjoner i sin App Store - det eneste stedet de mener du skal kunne kjøpe programvare til iPhone og iPod Touch.

I det siste har vi sett hvordan Google har blitt nektet å legge inn sin Google Voice, en applikasjon som gjør det mulig å benytte IP-telefoni via iPhone og iPod Touch. Det amerikanske teletilsynet FCC mistenker at utestengingen kan ha sammenheng med at Apples samarbeidspartner på telesiden i USA, giganten AT&T, liker dårlig at folk skal kunne komme rundt de lukrative tellerskrittene.

Samtidig finnes det hele 50 iPhone-applikasjoner som ikke gjør annet enn å lage «morsomme» prompelyder. Og for kort tid siden godkjente Apple en applikasjon som lot de som måtte ha glede av slikt riste en gråtende baby til den holdt munn - for godt. Applikasjonen ble med respekt å melde seinere trukket, etter en storm av protester fra småbarnsforeldre og barnevernere over hele verden.

Til sammen finnes det nå i overkant av 25 000 applikasjoner i App Store - mange av dem regionalisert (det vil si at ikke alle applikasjoner kan lastes ned i alle land). Samtidig har det åpnet seg et sunt marked for små utviklermiljøer og selskaper - også i Norge.

Likevel mener flere nå at Apples restriktive og tilsynelatende inkonsekvente politikk mest av alt er til fordel for Apples konkurrenter.

Googles åpne Android-plattform er i ferd med å seile opp som en reell konkurrent til iPhone. Og både Nokia, Sony Ericsson og flere av de andre store mobilprodusentene har åpent hus for applikasjoner via Symbian-plattformen. Og ikke minst satser Microsoft - om enn i motbakke - hardt på å utbre sin Windows-plattform for mobil

Samtidig finnes det en alternativ App Store for iPhone som Apple liker svært dårlig, nemlig Cydia. Her finnes det applikasjoner som bare er tilgjengelig for de som har «jailbreaket» telefonen sin, det vil si åpnet den mer eller mindre illegalt for ikke-autorisert programvare.

Ved hjelp av jailbreaking har iPhone-eiere kunnet ta i bruk funksjoner som har vært teknisk mulige på iPhone lenge, men som av en eller annen grunn har vært stengt av Apple. De tre viktigste eksemplene er MMS, videoopptak og bruk av telefonen som 3G/EDGE-modem med PC.

Nå er MMS og modem-mulighet lagt inn i 3.0-versjonen av Aples iPhone-firmware, mens det er mulig å ta opp video i den nye 3GS-modellen.

Likevel virker det som om både legitime og mer eller mindre legitime konkurrenter ofte ligger et hestehode foran Apple, i følge den kjente sikkerhets- og kommunikasjonseksperten Tony Bradley, som er tilknyttet selskapet Evangelyze Communications.

Han mener Apples rotete og til dels uforståelige diktatur er den rene gavepakken til resten av markedet, og at dette kanskje vil bli den viktigste faktoren i en mulig gjenerobring av noe av Apples del av mobilmarkedet for den tradisjonelle mobilindustrien.

Apple er langt fra dominerende på mobilmarkedet, med en andel på under 11 prosent (Gartner). Og da snakker vi bare om smarttelefonmarkedet. Langt de fleste kjøper fortsatt en telefon som bare kan det mest grunnleggende.

Men selv disse telefonene har mulighet for å installere tilleggsprogramvare som både har nytte- og underholdningsverdi. Det er her Bradley mener at det finnes muligheter - i et mer demokratisk anlagt utviklermiljø enn det Apple kontrollerer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra