TELEKOM

Apples Siri sluker båndbredde

Ny iPhone bruker dobbelt av datatrafikken som forgjengeren.

De som har kjøpt Apples iPhone 4S bruker langt mer datatrafikk enn de som har tidligere utgaver av telefonen.
De som har kjøpt Apples iPhone 4S bruker langt mer datatrafikk enn de som har tidligere utgaver av telefonen. Bilde: Apple
6. jan. 2012 - 10:13

Da den digitale assistenten Siri ble introdusert sammen med iPhone 4S ble det tidlig klart at forbrukerne lot seg imponere over den nye stemmestyrte funksjonen. Salget av telefonen har vært meget godt, noe teleoperatørene har fått merke.

Ifølge selskapet Arieso, som leverer nettstyringssystemet til teleoperatører, så genererer nemlig iPhone 4S rundt dobbelt så mye datatrafikk som forgjengeren iPhone 4.

Det er særlig Siri som får skylden for veksten i datatrafikken. Hovedårsaken er at den senker terskelen for å være i interaksjon med telefonen og at tjenesten bruker nettet for å levere svar på spørsmål.

Dette er en utfordring for teleoperatørene, som ser at belastningen på deres nett øker betydelig.

Ifølge Bloomberg News analyserte Arieso datatrafikken til mer enn 1 million mobilbrukere i ett europeisk mobilnettverk, både i urbane og rurale strøk, for å undersøke hvordan bruken av datatjenester var for de forskjellige enhetene.

Ifølge undersøkelsen står 1 prosent av de mest aktive brukerne for nær halvparten av volumet av nedlastede data, melder Bloomberg.

Dette kan være utfordrende for mobiloperatørene, som allerede nå merker utfordring med overbelastede nett. Særlig i det amerikanske markedet vil det være aktuelt for operatørene å ta seg betalt for bruk i stedet for fastpris på datatrafikk. Blant annet har Vodafone, verdens største mobiloperatør, bestemt seg for å ta betalt for bruk.

Samtidig er det godt nytt for produsentene av mobilnettverk og basestasjoner. Presset mot teleselskapene for å bygge ut sine nettverk blir ikke mindre ettersom flere og flere vil bruke mobilen til å laste ned stadig større datamengder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.